Povratak

Hrana za oporavak nakon ozljede i sprječavanje dehidracije / Zaraštavanje rane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam mačka starog godinu dana, boravi u dvorištu. Prije nekoliko dana primijetili smo kako je bezvoljan i mijauče drugačije nego inače. Nakon dva dana pojavila se rana na gležnju i krv. Odveli smo ga veterinaru koji je ustanovio da je dehidrirao i dao mu dvije infuzije i antibiotik. Mi mislimo da ga je napao pas, a veterinar sumnja na tuču sa štakorom. Rana izgleda bolje, danju mačak boravi u dvorištu i na suncu što pogoduje rani koja se počela sušiti. Noću ga zatvaramo kako bismo ga zaštitili. Izgleda kao da je u velikom strahu, stalno se sklanja, izbjegava društvo. Nakon dolaska od veterinara mačak ne želi uzimati hranu niti tekućinu, davali smo mu makar na silu mlijeko pomoću šprice, ali danas je tako stegnuo zube da nije bilo moguće. Slab je i bezvoljan, čini se da ga i rebra bole od udaraca. Zanima me trebamo li ga ponovno voditi veterinaru? On je i prvi put rekao da nije ništa strašno, ali me opet strah. Može li mačak uginuti zbog nekih posljedica koje se nisu mogle ustanoviti? Trebamo li što raditi s ranom, kupiti neki prašak ili sprej? Veterinar nije zavio ranu radi bržeg zacjeljivanja, ali mačak hoda okolo po dvorištu, na to se lijepi prljavština i zemlja, boljim se da se ne inficira? Hvala Vam. Ivana

O: Vašoj maci  preporučam hranu za oporavak koja će u malim količinama koje konzumira dati potrebnu energiju i hranjivost. Konzervice koje biste koristili prema izboru su a/d (Hill's), Recovery (Royal Canin), Convalescence (Purina Pro Plan) ili High Calorie (Eukanuba) i možete ih nabaviti i u ljekarnama Pet centra.
 
Za sprječavanje dehidracije i nadomjestak tekućine ponekad je potrebno maci dati  infuziju od strane veterinara. Druga varijanta pomoću koje možete probati nadoknaditi vodu i elektrolite je da joj dajete Rehydration Support od Royal Canina. Riječ je o prašku koji se otopi u 500 ml tople vode pa se također može davati putem šprice. Ovdje bih još svakako preporučila i neki od vitaminsko-mineralnih pripravaka za mačke (VMP pasta, Calo–Pet pasta ili Immunoboost pasta) koji će, jačanjem imunološkog sustava, također pomoći u procesu ozdravljenja.
 
Sam proces zaraštavanja rane odvija se na dva načina: reparacijom ili regeneracijom. Regeneracija je proces stvaranja istovjetnog tkiva na mjestu rane, a reparacija je proces zamjene tkiva (ozlijeđenog tkiva) vezivnim, ožiljkastim tkivom. Koža i sluznica imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom, mišići ograničenu (kod malih se defekata stvore nova mišićna vlakna, a kod većih je to nemoguće).

Za brže zaraštavanje rana, u Pet centrima možete nabaviti Cink vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje. Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno djeluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznice štiteći ih od vanjskih utjecaja te pospješujući sušenje i zacijeljivanje rana. Mast nema kontraindikacija niti nuspojava. Oboljela ili promijenjena mjesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno.  U ljekarnama Pet centra možete nabaviti Cothivet sprej koji je cikatrizirajući antiseptik . Cothivet je na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina, majčine dušice...) i nanosi se 3 - 4 puta dnevno na ranu.
 
Ako je rana manja možete je zaštititi čvršćim flasterom, a možete koristiti sterilnu gazu, povoj i zaštitinu mrežicu. Na taj način bi zaštitili ranu od onečišćenja dok  je maca vani pa možete kod boravi u zatvorenom držati ranu otvorenu. Svakako se preporučuje da se lizanje rane svede na minimu jer će se bitno smanjiti mogučnost zaraštavanja rane.

Radi spriječavanja sekundarne bakterijske infekcije obično se u terapiji primjenjuju i antibiotici injekciono ili tablete 5-7 dana, prema preporuci ambulantnog veterinara.
 
Preporuka je da se još jednom obratite veterinaru s obzirom na to da je opće stanje kod mace teško, koji će biti u mogućnosti dati adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr