Povratak

Hrana za stare mace

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačka starog 17. godina. Od nedehidrirane hrane dobiva krv u stolici. Hills za seniore više ne može probaviti. Trenutno ga hranim s Royalom za mace preko 10. g. starosti. U zadnje vrijeme često povraća i ima proljev. Veterinar je na pregledu ustanovio da ima zdravi organizam i da može živjeti još godinama. Ne znam čime bi ga hranila. Molim Vas za savjet. Hvala. Dijana

O: Mnoge mace pate od sličnih problema kao i Vaša, također moramo čestitati i na vrlo "visokim godinama" koje sa sobom vuku i neke zdravstevene probleme, odnosno posljedice kroničnih bolesti, koje u početku nisu bile vidljive i uočljive.

Mace koje žive u gradovima i našim stanovima dosta često pate od oboljenja jetre i gušterače, na ove probleme nečesto se nadovežu bakterijske i virusne bolesti i prikriju pravu sliku oboljenja, a također ubrzaju promjene na životno važnim organima kao što je jetra. Mi Vam možemo ponuditi neke od hrana koje se koriste u veterinarskoj dijeti, čiji je cilj liječenje i prevencija bolesti naših ljubimaca, ali bi bilo uputno da još jednom pregledate Vašu macu kod veterinara. Od hrane preporučili bi Senstivity control - od Royal canina (u dehidriranom obliku) ili od Hillsa hrana pod oznakom I/D, D/D, W/D ili Z/D (dehidrirani oblik). Za pravi odabir u ovakvoj veterinarskoj ishrani Vaše mace treba biti u dogovoru s veterinarom i pratiti što se zbiva nakon konzumiranja određene veterinarske dijetalne hrane. Ako se i dalje javlja meka stolica i povraćanje treba promijeniti hranu, ali prethodno ne trebate biti nestrpljivi, jer pravi dobri rezultati uočljivi su tek nakon par tjedana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr