Povratak

Hranjenje nakon kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačka starog 11 mjeseci, vrlo je živ, puno se igra, grebe i grize od prvog dana, ali smo za to i mi djelomično krivi jer mu je gotovo sve dopušteno. Prije mjesec dana je steriliziran te sam mu u to vrijeme davala vitamine (Gimpet), ali je on od tih vitamina postao još više divlji. Kada pojede 3 tabletice na dan, on gotovo leti po kući i ne spava cijeli dan. Pretpostavila sam da mu je to očito previše energije pa mu ih više ne dajem. Zanima me kakva su pravila kod davanja tih vitamina? Mačak se inače hrani suhim Royal Caninom i Hillsom, od mokre hrane Hills i ostale vrste iz Pet centra, uvijek nešto drugo. Da li su njemu uopće potrebni vitamini? Redovito dobiva pastu Maltsoft te nagradne štapiće. 

Koliko se mačkama smije davati tih štapića i mogu li imati neke posljedice od tih štapića na normalnu prehranu ili zdravlje zubi i zubnog mesa? Na zubnom mesu na dva mjesta ima malu crnu flekicu koju mu ne mogu očistiti jer bježi čim mu ja krenem to pogledati. Mačak je inače bio jako izbirljiv, ali otkada jede Royal Canin i Hills konačno jede redovito i normalno. Veterinar kaže da je prilično jak i žilav, stvarno je poseban, u tome se svi slažu, ali eto mene zanima kako da se ponašam s tim vitaminima i štapićima. Hvala, lijep pozdrav.

O: Poslije kastracije ili sterilizacije mace dobiju pojačan apetit, dok im se fizičke aktivnosti smanjuju i više vremena provode u stanu ili kući uz svog vlasnika, kojeg neprestano "žicaju" hranu i slatkiše (štapiće) za mace. Štapiće možemo svojim ljubimcima davati do 2 komada dnevno, jer su vrlo kalorični, od 30% bjelančevina i 20% masti. Energetske potrebe kastriranog mačka su 30% manje te su skloniji debljanju i prekomjernoj težini. Poslije ovakvih operacija sve mačke trebale bi biti 60-tak dana na posebnoj ishrani, dijeti koja sadrži kvalitetne proteine i smanjen saržaj masti i škroba. Ako na to ne obratimo pažnju, a većina vlasnika tu najviše griješi i baš u tom postoperativnom periodu želi svojoj maci što više ugoditi tako da ga nekontrolirano (previše) hrani, od poslastica do prekomjerno kalorične hrane koja njihovim ljubimcima šteti jer ih dovodi u opasnost da obole od šećerne bolesti, bolesti jetre, srca i krvožilnog sustava, bolesti zglobova koji su opterćeni zbog njihove prekomjerne težine. Royal Canin ima u svojem programu VETERINARY DIET Neutered cat Young male s/o, u prijevodu hrana za kastrirane muške mačke koja osigurava održavanje normalne težine, prevenira od šećerne bolesti, osigurava produkciju razrijeđene mokraće i time onemogućava stvaranje mokraćnih kamenaca, reducira stvaranje zubnog plaka.

Hills i Royal Canin su super premium hrane što znači da su u potpunosti izbalansirane spram dnevnih potreba bjelančevina, masti, vitamina i minerala te nema potrebe dodavati posebno vitaminsko-mineralne pripravke .

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr