Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam perzijsku mačku staru 15 god. Svo vrijeme je bila zdrava i prije tjedan dana je počela šepati na zadnju desnu nogu. Napravljen je rentg. i ustanovljen je Coxarthrisis bilateralis. Međutim, nakon dva-tri dana je počela šepati i na desnu prednju nogu. Sada je stanje takvo da se jedva održava na nogama, odnosno gubi snagu na desnoj strani. Napravljen je pregled krvi i sve vrijednosti su ok, temperaturu nema. Ono što sam primijetio je da joj je desno uho toplije od lijevog. Možete li mi pomoći savjetom što bi moglo biti?
Hvala,
Igor

O: Kao i ljudi, mačke mogu razviti zdravstvene probleme sa zglobovima kuka što rezultira bolnošću i smanjenom mobilnošću. S obzirom da mačke rijetko pokazuju klinički vidljive simptome koji obično prate oboljenja kukovlja, ovaj poremećaj nije se smatrao osobito bitnim tek donedavno. No s razvojem znanosti i tehnologije sve se češće uspješno dijagnosticiraju problemi sa zglobovima kuka u mačaka te znatno popravlja kvaliteta života. 

Degenerativno oboljenje zglobova (artritis) kuka zahvaća hrskavicu zgloba, uzrokujući međusobno dodirivanje koštanih površina sa nestajanjem hrskavičnog tkiva. Ovo uzrokuje veliku bolnost u mačaka. Uz bol, ovakvo stanje znatno smanjuje mobilnost. Što mačka više pokušava micati zglobom, veća je vjerojatnost za pogoršavanjem i širenjem upale te smanjenjem i samog hrskavičnog tkiva.

Liječenju artritisa se pristupa iz nekoliko smjerova: često je slučaj prekomjerne tjelesne težine koja potpomaže ili čak uzrokuje samo oboljenje vršeći dodatni pritisak na zglobna tkiva (prvenstveno hrskavično) pa se najprije pristupa redukciji tjelesne težine. Usporedno, stanje se liječi protuupalnim lijekovima injekciono ili peroralno. Ponekad je za izlječenje potreban i kirurški zahvat kako bi se usporili degenerativni procesi na zglobovima.

Progresija hromosti u Vaše mačke moguće je uzrokom i problema s kralješnicom ili neurološkog uzroka. Treba u obzir uzeti i oboljenja vestibularnog sustava koja dovode do otežanog kretanja i gubitka koordinacije pokreta. Naime, pravi moždani udar u mačaka nije uobičajena pojava, a u onih mačaka u kojih se javi vrlo se brzo oporave u odnosu na ljude i oporavak je kompletniji. Mačka nakon moždanog udara obično je privremeno slijepa ili djelomično paralizirana a često nema kontrolu nad mjehurom i defekacijom. Kod ovakvog stanja nema konkretne terapije već vremenski period oporavka koji je različito dug. No jednom kada se simptomi umire, većina se mačaka u potpunosti oporavi i žive sretnim i zdravim životom s tek povremenim tremorom, držanjem glave na stranu i nesigurnim hodom.

U mačaka je češća pojava tromboembolije koja može dovesti do stalne slabosti u stražnjim nogama. Nastaje kada krvni ugrušak blokira protok krvi do stražnjih nogu što dovodi do težih oštećenja tkiva uslijed slabije opskrbljenosti ili izostanka opskrbljenosti stanica kisikom. U slučaju da se ugrušak pomakne, u cirkulaciji će biti prisutni manji dijelovi ugruška pa tako mogu zaostati u plućima, srcu ili mozgu te uzrokovati oštećenja opasna po život. No, uz adekvatno liječenje i kontrole kod veterinara mačka može živjeti kvalitetnim životom.

Mišljenja sam kako je šepanje na prednju nogu u Vaše mačke počelo kao kompenzacija i preuzimanje tereta tjelesne težine uslijed oboljenja na zglobovima kuka, no za točnu dijagnozu potrebne će biti i dodatne pretrage poput neurološkog pregleda. Također, temperiranost desnog uha u odnosu na lijevo moguća je uslijed smanjene cirkulacije na vršnom dijelu tijela ali također jednostavan subjektivni osjećaj jer, naime, u mačaka nije osobito indikativan simptom. Oslabljena cirkulacija nije nužno posljedica moždanog udara već može biti i uslijed oslabljenog srčanog mišića ili drugih oboljenja krvožilnog sustava.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite Vašem veterinaru kako bi bio upoznat sa novonastalim stanjem te mogao prilagoditi preporučeno liječenje ili poduzeti potrebne dodatne pretrage.

OZNAKE: