Povratak

Igra i društveni kontakti mladih mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva domaća mačka stara oko 10 mjeseci, iz istog okota i primjetila sam da su postali spolno aktivni. No, kad su u kući, uz međusobnu igru, grizenje, tučnjavu i sve ostalo što rade mace, ponekad "zaskoče" jedan drugog. Da li da to smatram problemom ili da se nastavim ponašati s njima kao i do sad? Nataša

O: Ponašanje muških mačaka, u periodu "puberteta", može biti vrlo raznoliko.

Njihovo ponašanje može varirati od divljih samotnjaka do onih koji vole društvo drugih mačaka.

Najvažniji čimbenik slaganja mačaka je krvno srodstvo i međusobne veze stvorene još iz legla. Također, društveni kontakti su češći kada hrane ima u izobilju jer je u tom slučaju manje razloga za borbu.

Igra mladih mačaka obuhvaća boksanje, grljenje, lizanje ili izležavanje na leđima. Na takav način, ljubimci stalno vježbaju i uče lovne vještine, ali i utvrđuju društveni poredak. Također, dokazano je da dobro socijalizirane mačke zadržavaju interes za igrom tijekom cijelog života.

Tijekom igre, moguće je da i jedan ljubimac "zaskoči" drugog ljubimca. Ovakvo ponašanje se dovodi u vezu s poremećajem u ponašanju i najčešće je prolazne prirode.

Ako se gore navedeno ponašanje nastavi i postane učestalije, moguće je da je posrijedi i određeni hormonalni poremećaj koji bi se trebao utvrditi, od strane veterinara, te prikladnom terapijom sanirati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr