Povratak

Infekcija gornjih dišnih puteva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 10 dana dovela sam mačka od 3 mjeseca iz azila veterinarske stanice u Splitu. Razbolio se, imao je temeperaturu i primio 4 kure antibiotika, začepljen mu je nos i teško diše, ne znam što da radim. S kapljicama garason smo pokušali, ali teško ih ukapavamo a i nema napretka. Molim vas za savjet što prije.
Hvala, Hana

O: Prema opisanom, Vaš mačak boluje od infekcije gornjih dišnih puteva. One se vrlo često javljaju u mladih, necijepljenih jedinki koje su odrastale u slabijim higijenskim uvjetima, odnosno koje su rano odbijene od majki.

Influenca mačaka je bolest koja se uglavnom javlja u većoj aglomeraciji mačaka, a očituje se visokom kontagioznošću. Uzročnici influence mačaka su virusi koji spadaju u nekoliko antigenih tipova. Česte posljedice ovog oboljenja upravo su pojava sinusitisa (upala sinusa) i kroničnog rinitisa (upala nosa) koji u pravilu tvrdokorno odolijevaju liječenju.

Uz influencu, uzročnici upale gornjih dišnih puteva u mačaka su i tri različita virusa, te bakterija klamidija. Kalicivirus i herpesvirus izazivaju najteže simptome. Javljaju se: kihanje i gusti iscjedak iz nosa, iscjedak iz očiju, te oštećenja sluznice usne šupljine. Mogu se javiti i povišena temperatura, gubitak osjeta mirisa i teka, oštećenja rožnice, a kod mačića čak i otečenja zglobova i šepanje.

Zavisno o uzročniku, oboljenja traju 1 - 4 tjedna i na njihov tijek bitno utječu način držanja, prehrana i njega životinje.

Po upali gornjih dišnih puteva vrlo često uslijede sekundarne bakterijske ili gljivične infekcije.

Ovakve sekundarne infekcije u velikom broju slučajeva izazivaju sinusitis koji se manifestira kihanjem i iscjetkom zeleno-žutog sadržaja. Sekret je gust, sasušuje se na nosnim otvorima, te otežava disanje.

Kako je u slučaju ovih virusnih oboljenja terapija isključivo simptomatska, a antibioticima se pokrivaju samo sekundarne bakterijske infekcije, važno je životinji kvalitetnom prehranom osigurati optimalan unos nutrijenata (uz vitaminsko - mineralne dodatke) što će omogućiti organizmu da razvije vlastite obrambene mehanizme.

Iscjedak iz nosa treba češće odstranjivati , a za ispiranje koristite fiziološku otopinu.

Preporučila bih Vam i "Immunoboost pastu" koja sadrži kolostralna antitijela, vitamine, željezo, probiotike i specifičnu mješavinu biljnih ekstrakata. Pasta se koristi u svrhu dodatne pojačane energije i potpore imunitetu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr