Povratak

Injekcija nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije dva dana sam odvela mačku na sterilizaciju i veterinar mi je rekao da je danas (dva dana nakon operacije) moram dovesti da primi injekciju. Molim Vas da mi odgovorite o kakvoj je injekciji riječ. Naime, mačka je jako pokunjena i apetit joj je smanjen, gotovo ništa ne jede. Ne znam kako joj mogu pomoći i da li je treba još dodatno uznemiravati s primanjem injekcija nedugo nakon operacije. Što je najbolje učiniti za nju? Pročitala sam na stranicama Pet Centra da bi je tjedan dana nakon operacije trebalo pustiti u miru i tišini i nabavila sam joj hranu za rekovalescente kako ste i preporučili.
Unaprijed hvala, Josipa

O: Vrlo smo zadovoljni kada se vlasnici pridržavaju datih uputa veterinara nakon obavljenog operativnog zahvata (hrana za rekovalescente). Time ste omogućili svom ljubimcu da se brzo u potpunosti oporavi i vrati u svoju normalnu aktivnost. Vaš veterinar dao Vam je upute da ga ponovno posjetite nakon operacije, pretpostavka je da se radi o terapiji (injekcija antibiotika produženog djelovanja), ali za točan odgovor o čemu se radi upitajte svog veterinara.
Nakon operacije, ljubimci imaju smanjen apetit, jer je to ipak promjena na njihovom tijelu (postooperativna rana), sredstvu za anesteziju treba neko vrijeme da se u potpunosti izluči iz tijela, a životinje su također i meteropati te vremenske promjene često utječu na njihovo ponašanje i oporavak. Da bi nešto zacijelilo na tijelu i da bi se kompletan organizam vratio u normalu potrebno je minimalno 14-tak dana. Također treba pripaziti i na tjelesnu temperaturu naših ljubimaca, povišena temperatura ukazuje da se u tijelu nešto događa i da se ono bori za povratak u normalu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr