Povratak

Intenzivno češanje mace

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Zadnjih nekoliko tjedana maca ima neki čudan poriv za češanjem; manifestira se tako da joj se prvo oči upale, odnosno zacrvene i ima pojačano lučenje iz oka tako da joj se stvaraju dosta tamni krmelji, a nakon toga svi zalisci od oka prema uhu se također zacrvene i počinje se češat po uhu tako da si je sve raskrvarila. Inače je cijepljena i uši su joj očišćene od mačje šuge, jedino ima pojačano lučenje smole u ušima. Inače je gluha (bijela domača mačka) i kućna je, odnosno ne izlazi van. Crvenilo očiju sam riješila dextametazol kapima 2x na dan tokom 5 dana ali se ona i dalje češe po ušima pa vas molim za savjet.
Hvala, Ivana

O: Pretraga kože u veterini se koristi u svrhu postavljanja dijagnoze kožnih bolesti u užem smislu i za prosuđivanje općeg zdravstvenog stanja životinje. Koža i dlaka se pretražuju inspekcijom (gledanje), palpacijom (pipanje), mirisom, mikroskopski, bakteriološki i alergološkom pretragom.

Svrbež kože i ispadanje dlake su najčešći simptomi koji ukazuju na kožno oboljenje. Svrbež kože (pruritus) je paraestetički osjet na površini tijela i nastaje pod utjecajem raznih vanjskih i unutarnjih podražaja. Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjem kože, općim nemirom i drugim simptomima. Svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži, kojima se često pridruži i infekcija, pa prvobitna slika dermatoze bude prekrivena sporednim simptomima.

Svrbež kože nastaje i neovisno o kožnim bolestima, i u tom slučaju nema promjena na koži već nastaju samo promjene uzrokovane češanjem. Takav svrbež uztrokuju npr. nametnici koji izlaze iz tjelesnih otvora i u tom je slučaju svrbež lokaliziran na okolinu otvora tijela.

Svrbež može biti i posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari kod bolesti bubrega ili jetre, promjene u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene raznih lijekova, draženje kože sekretima tijela (suze npr.). Često se uzrok svrbežu i ne može pronaći.

Problemi s kožom, češanjem i suzenjem su najčešće vezani za alergije. Alergije su specifične promjene u načinu reakcije organizma na tvari koje su tijelu strane. Tvari koje su tijelu strane u organizmu potiču stvaranje protutijela koja su specifično usmjerena prema stranoj tvari i na bazi međusobnog afiniteta samo s njom reagiraju. Najčešći simptomi alergija kod pasa i mačaka su povračanje, proljev, teško disanje, slinjenje, suzenje, otitis externa (upala vanjskog zvukovoda)... Alergeni (tvari koje uzrokuju alergije) mogu biti inhalacioni - ulaze kroz sluznicu nosa, nosnih došupljina i bronha (pelud, prašina, prašci, kemikalije...), kontaktni alergeni - biljni i životinjski produkti, injekcioni alergeni - parenteralni lijekovi, buhe, komarci...

Dijagnoza alergija je otežana jer simptomi alergije nisu specifični, pa mogu nastati i zbog drugih uzroka.

Otiđite do svog veterinara i pokušajte razgovarati s njim o promjeni terapije, pa eventualno i o promjeni hrane za Vašu macu. Ako se radi o alergiji, u Pet centrima možete nabaviti antialergijsku medicinsku hranu za mačke od tri proizvođača (Hill's, Eukanuba i Royal canin), i na taj način možete eliminirati (u slučaju da se radi o alergiji) da li je uzrok češanja kod Vaše mace u bjalnčevinama koje dobiva hranom ili problem leži negdje drugdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr