Povratak

Iscjedak iz očiju mačića i slijepljenost kapaka / Preparati za podizanje imuniteta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Jutros mi se mali mačić pojavio u dvorištu, cijeli mršav i s problemima s očima... Možete li mi reći za neku kremu ili nešto sa čime bih mu mogao mazati oko? Za lijevo uopće nisam siguran da li ga ima.

O: Iz priloženih fotografija jasno se vidi da je riječ o upalnim promjenama na očima Vašeg mačića. Prisutan je gust neproziran, gotovo gnojan iscjedak sa slijepljenim kapcima, a na jednom oku vidljiv je bijeli mliječni "film" koji može biti znak mrene, juvenilne katarakte, ulkusa rožnice ili drugih problema sa vidom (upale vjeđa, glaukoma, luksacije leće, traume, itd). Ponekad je iscjedak iz oka prisutan zbog iritacije prašinom, peludi, dimom, vjetrom ili kemikalijama, koje uvjetuju upale očnih spojnica te u komplikaciji s bakterijama znaju izazvati bakterijski konjuktivitis.

Razne infektivne respiratorne bolesti (herpes virus,calici virus), zvane "kompleks mačjih bolesti dišnih puteva" kao početni simptom zaraze ima manifestaciju konjuktivitisa s očnim iscjedkom raznog karaktera.

Također, obratite pažnju na 3. očni kapak koji se nalazi uz unutarnji očni kut (uz nos), koji zna biti izražen i prominiran prema van, ponekad zacrvenjen, a uglavnom se javlja kao posljedica imunodeficijencije i odraz je parazitarne, bakterijske ili virusne bolesti.

Postoji mogućnost da je i Vaša maca u takvoj situaciji pa joj možete dodavati razne pripravke koje će joj podići imunitet (npr. Pfizer - VMP pasta za mačke ili Agrifa - ImmunoBoost energetska pasta, Vetoquinol Vita-pet pasta). Savjetujem korištenje preparata za čišćenje oka i okoline oko očiju (npr. Optivet, Optiseptyl). Navedeni proizvodi dostupni su i u ljekarnama Pet centra.

Posjet Vašem veterinaru svakako bi bio koristan s obzirom na sadašnju situaciju jer se pravovremenim stručnim djelovanjem Vašoj maci može zdravstveno pomoći.

Problematiku vezanu uz očne bolesti detaljnije je opisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., u odgovoru Iscjedak iz očiju u mačaka ukazuje na bolest očiju.

Želim Vam puno sreće u liječenju Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr