Povratak

Iscjedak iz rektuma mačke - poteškoće s analnim vrećicama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: U zadnje vrijeme mi mačak ima problema sa stolicom u smislu da nije normalno formirana, tj. istisne par sitnih komadića, tvrđe konzistencije. U prosjeku ima 5 stolica tjedno. U zadnjih tjedan dana je imao 4 dana stolicu, s time da je u jednom danu čak imao i 2. U 2 navrata sam primjetila, kad sam pogledala područje guze, da mu iz rektuma izađe nekakav zelenkast sadržaj, mala kao kapljica, tj. ne izađe nego proviri i kako se on napinje i bori dok ga gledam povuče se natrag u crijevo. Boja toga mi je zapravo čudna, nekako je više bijelo zelenkasta, ali ova zelena boja nije tamno zelena, nego neka skroz svijetla. Možda čak ima i neku plavičastu nijansu. Više me podsjeća na neku boju gnoja, nego na boju izmeta. Probala sam obrisati maramicom i nisam primjetila da ima neki miris. Imam li razloga za zabrinutost? Inače ima problema sa mokraćnim kristalima što riješavam sa Hills c/d hranom. Unaprijed zahvaljujem, Gamma Pegasus

O: Manje je poznato da i mačke mogu imati poteškoća s analnim vrećicama, stoga što je to veoma rijetka pojava.

Analne vrećice su žlijezde koje luče mirisnu, uljasto-masnu tvar. One se nalaze lijevo i desno od anusa, kod malih pasa su veličine zrna graška, a kod mačaka i manje. Sadržaj tih vrećica normalno se prazni prilikom prolaska fecesa, a služi obilježavanju terena. Svi mesožderi, osim medvjeda i morske vidre, posjeduju analne žlijezde, a poznate su ponajviše kod tvorova, kod kojih služe za obranu od predatora. Također i mačke izlučuju van sadržaj analnih vrećica kada su uzbuđene ili uplašene.

Često lizanje perianalnog područja te češanje, kao i intenzivan neugodan miris koji se javlja iz područja anusa, također su moguća i nastanak promjena na koži po cijelom tijelu.

Najčešći uzrok problema sa analnim vrećicama u mačaka je prehrana siromašna vlaknima koja u konačnici rezultira neredovitom i premekanom stolicom pa je iz tog razloga mačkama sa problemima sa analnim vrećicama preporučljivo prehranu promijeniti ili obogatiti povećanim udjelom vlaknine koja daje dobro formiranu i voluminoznu stolicu.

Potrebno je posjetiti veterinara kako bi se pregledale analne vrećice te u dogovoru sa Vašim veterinarom možete macu hraniti posebnim medicinskim hranam s više vlakana te za zatvore bilo kojih razmjera .Iz priloženog moglo bi se reći da je kod mace prisutan blagi oblik zatvora. Hrane za tu namjenu su Hill's w/d linije hrane u konzerviranom ili dehidriranom obliku ili Royal Canin Fibre response u dehidriranom obliku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr