Povratak

Iz anusa mačića viri dio debelog crijeva - izvala ili prolapsus rektuma

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Ja inače nemam mačke, ali sam primjetio nedavno dva mala mačića koji su se pojavili kraj moje kuće. Ne znam da li su bolesni ili je to možda neka normalna pojava. Naime, mačićima nešto, kao neko crveno crijevo, viri iz anusa, jednom možda 2-3 cm, a drugom možda 8-10 cm. Da li su možda bolesni ili je to normalno? Inače nisu plašljivi. Dragan

O: U jedinki svih vrsta domaćih sisavaca može doći do pojave patološkog stanja koje nazivamo izvala ili prolapsus rektuma. Najčešće javlja u mladih pasa i mačaka.

Izvala rektuma lakše nastaje u jedinki slabije kondicije. Završni dio debelog crijeva (rektum) uvrne u vlastiti lumen i većim ili manjim dijelom izvali kroz analni otvor. Primjećuje se da kroz anus viri kobasičasta tvorba, različite veličine i duljine.

U početku je ta oteklina svjetlocrvena, otečena i vlažna, a što takvo stanje duže traje, tvorba postaje tamnocrvena do plavkasta te zbog vanjskih utjecaja, osobito isušivanja i mehaničkih oštećenja, nastaju površinske ozljede koje mogu zahvatiti i dublje dijelove pa čak i cijelu stijenku crijeva.

Uzroci prolapsusa rektuma su veoma brojni i raznovrsni. Najčešće se takvo stanje javlja kod nekih bolesti probavnog trakta koje prate jaki i profuzni proljevi, kao što su upale crijeva različitog stupnja i uzroka. Rektum se može izvaliti i prilikom svakog jačeg djelovanja tzv. trbušne preše, odnosno tiskanja životinje, što je najčešće kod jakih napora, bolova u trbuhu zbog različitih uzroka, smetnjama u otjecanju mokraće, prilikom začepa životinje itd.

Pri liječenju najprije treba ustanoviti i ako je moguće otkloniti primarni uzrok (pristupiti liječenju upale crijeva, otkloniti bol u trbuhu i sl.). Svježe prolabirano crijevo treba isprati hladnom vodenom otopinom nekog blagog dezinficijensa, a laganom masažom treba spriječiti nastanak preopsežne otekline. Veterinar će u odgovarajućoj anesteziji pokušati izvaljeni dio crijeva vratiti na svoje mjesto (reponirati), a nakon izvršene repozicije, oko čmara se stavlja tzv. šav "duhan kese". U težim slučajevima izvaljeni dio crijeva se mora operativno ukloniti, a rana sašiti posebnom tehnikom. Poslije operacije provodi se dijetna ishrana u dogovoru s veterinarom uz redovitu kontrolu zdravstvenog stanja. Ukoliko je saniran primarni uzrok izvale rektuma, životinja se veoma brzo oporavlja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr