Povratak

Izbirljiv mačak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo mačka starog 8,5 mjeseci. Krajem prošle godine jedva se izvukao od Pneumonie iz Herpes virusa, uz njegovu i našu veliku volju. Uredno je potom cijepljen protiv Herpes virusa i mjesec dana poslije protiv bjesnoće. Slijedi za dva tjedna cjepljenje protiv mačje leukemije. U međuvremenu, tijekom njegova bolovanja, toliko smo ga razmazili, da sada neće svaki tjedan jesti istu hranu. Prvo je obožavao Friskas vlažnu hranu za mačiće, pa onda Whiskas, a sada više ništa od navedenoga neće jesti. Jede još samo Friskas krutu hranu i Friskas za mačke u kući i to sve rijeđe, kad je jako gladan i kad vidi da drugo neće dobiti. Kad smo stvarno očajni damo mu friškog mesa ili piletine, za kojima poludi.

Povremeno se češe u rub elemenata u području zubi, pa me zanima je li moguće da mu niču još neki zubi ili je opet toliko razmažen da ne zna što bi više htio? Ili je opet nešto treće u pitanju (radi čega Vam se najviše i javljam). Mačak živi u kući u higijenskim uvjetima. Molim Vas lijepo za Vaše mišljenje. Unaprijed zahvaljujem. Lijep pozdrav, Sandra

O: Izmjena mliječnih sa stalnim zubima u mačaka protječe između 3 i 6 mjeseca života. Prvi se izmjenjuju sjekutići, zatim pretkutnjaci te kutnjaci i očnjaci.

U dobi od 6 - 7 mjeseci starosti, mačke bi trebale imati 30 stalnih zuba: 12 sjekutića, 4 očnjaka, 10 pretkutnjaka (6 u gornjoj i 4 u donjoj čeljusti) i 4 kutnjaka.

Čeljusti su čvrsto povezane zglobom koji ne dozvoljava druge pokrete osim otvaranja i zatvaranja. Zubalo mačaka ima i dijastemu (razmak između pojedinih zubiju). Ona omogućuje, da očnjaci, kod zatvaranja gornje i donje čeljusti, prođu jedni pored drugih.
 
Kod normalnog zagriza, u mačaka sjekutići gornje čeljusti prelaze preko sjekutića donje čeljusti, a očnjaci gornje su ispred očnjaka donje čeljusti. Ovakvo zubalo se naziva škarasto, a različita odstupanja mogu predstavljati probleme u uzimanju  i žvakanju hrane. Problem mogu izazvati i neizmjenjeni mliječni zubi, jer stalni zubi koji niču nemaju dovoljno mjesta te izrastaju  poremećenog  položaja. Isto tako, prostor između dva natisnuta zuba idealno je mjesto za sakupljanje ostataka hrane koji su tada podloga bakterijskim infekcijama usne šupljine. 
 
Odbijanje hrane upućuje i na druga moguća oboljenja pa Vam savjetujem da mačka odvedete na temeljiti veterinarski pregled kako bi isključili navedeno.
 
Problem izbirljivosti u mačaka kućnih ljubimaca relativno je česta pojava. One su spremne danima gladovati i odbijati vrlo kvalitetnu hranu čekajući da im date ono što žele. Time se, naravno, iscrpljuju što dovodi organizam u stanje pothranjenosti. Potrebe za pojedinim hranjivim sastojcima mijenjaju se tijekom života, a na njih utječu: dob, zdravstveno stanje, seksualna aktivnost i dr. Pravilnu i optimalnu prehranu u pojedinim fazama života mačkama možete osigurati hraneći ih premium i superpremium programima gotove hrane za mačke. Izbjegavajte sirovo meso, jer može sadržavati parazite ili biti kontaminirano bakterijama. U tim slučajevima, osim mačjeg, dovodite u pitanje i Vaše zdravlje.

Po načinu prehrane mačke su pravi mesojedi. To znači da bi uginule bez mesa, jer nisu sposobni pretvoriti biljne masnoće i bjelančevine u aminokiseline i masne kiseline koje su im potrebne. Obrok mačke ipak treba obogatiti i i drugim sastojcima. Tako su npr. vlakna važan dio prehrane. Topiva vlakna usporavaju probavu, dok ne topiva potiču motoriku crijeva. Vrlo je važna dnevna opskrba vitamina i minerala "u tragovima", a posebno antioksidanta.
Probava mačke prilagođena je češćem uzimanju manje količine hrane. Hrana u razmacima napušta želudac i ulazi u tanko crijevo gdje se odvija resorpcija hranjivih tvari.
Na odabir hrane u mačke utjecat će: miris, okus, tekstura i temperatura hrane. 
Osjet mirisa u mačaka je mnogostruko jači nego u ljudi. On igra najvažniju ulogu pri početku hranjenja, jer ako je dovoljno privlačan potaknut će životinju da proba hranu. Osjeti mirisa i okusa doprinijet će prihvaćanju ili odbijanju ponuđene hrane. Tekstura također utječe na palatabilnost. Međutim, tu postoje individualne razlike. Neke mačke vole meku hranu, dok će druge uvijek prednost dati dehidratu.
Što se temperature tiče,  mnoge mačke radije jedu lagano zagrijanu hranu (do 35°C). Objašnjenje je djelomično i u tome što zagrijana hrana ima intenzivniji miris.
 
Odbijanje pojedine vrste hrane može biti uvjetovano i lošim iskustvom koje životinja povezuje s hranom. To mogu biti bol ili stresna stanja koja mačke nastoje izbjeći. Velika je vjerojatnost da  Vaš mačak ima upravo ovakav problem. 
 
U ponudi Pet centra je uistinu široka paleta proizvoda gotove hrane za mačke svih kategorija, kao i posebni programi za "izbirljive" jedinke. Pri izboru ćemo Vam rado pomoći.  

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr