Povratak

Iznenadna agresivnost mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva odrasla mačka, stari su 4 i 5 godina. Odmalena žive zajedno u stanu, nikad nisu izlazili van. Jedan je kratkodlaki, a drugi dugodlaki. Nikad ih nismo kupali, s obzirom da ne izlaze van i sami održavaju čistoću dlake,jedino ih četkamo. Međutim, prije par dana smo okupali dugodlakog mačora specijalnim šamponom za mačke i od tada se njih dvojica više ne podnose. Ovaj kratkodlaki neprestano napada okupanog mačka, frkće i ponaša se kao da ga ne poznaje. Oba su mačka kastrirana, odmalena su zajedno, nikad se nisu svađali, dapače spavaju zajedno i međusobno se ližu, tako da nikad nisu bili u sličnoj situaciji.
Ivanka

O: Moguće je da je agresivnost, koju spominjete kod svog ljubimca, uzrokovana specifičnim mirisom drugog ljubimca. Naime, ljubimci imaju izrazito jak osjet mirisa te je moguće da mu nešto smeta i posljedično se manifestira agresivnim ponašanjem.

Mačke izbjegavaju borbu kad je god to moguće (osim ako se ne radi o dva mužjaka). Moguće je i to da jedan ljubimac pokušava izboriti određeni položaj na društvenoj ljestvici.

Ako se agresivnost ljubimca nastavi, savjetujem Vam da ga odvedete na pregled kod veterinara. Naime, i bol kod ljubimca (npr. kronična bol) može uzrokovati agresivno ponašanje prema drugim ljubimcima. Također, i Vaš veterinar Vas može uputiti na adrese kvalificiranih osoba koje bi mogle riješiti neke od problema ponašanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr