Povratak

Iznenadno obojenje (promjena boje) dlake nakon tretmana protiv buha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam tursku angoru staru 5 mjeseci, međutim pojavili su se problemi s buhama te smo ga naprašili frontline sprejom (više puta). Buhe su nestale, ali među dlakom su ostale mrtve buhe što se izrazito vidi pošto ima bijelu dlaku (najviše mrtvih buha bilo je na području glave, tamo su bježale nakon uporabe frontlinea). Odlučili smo ga oprati, koristili smo vitakraft šampon za mačke. U toku pranja njegova bijela dlaka je poprimila boju cigle tj. određena mjesta, kao da smo ga obojali i teže se ispirala boja. Na kraju pranja kada smo ga obrisali još je malo crvenkasta dlaka ostala. Zanima da li se to desilo zbog mrtvih buha, ili je u pitanju nešto drugo (već je bio prije pran sa tim šamponom i nije se ništa desilo do ovog puta). Unaprijed hvala. Hrvoje

O: Na ovaj način mi je poprilično teško odgovoriti na Vaše pitanje. Naime, razlozi iznenadna obojenja dlake može biti raznoliki - alergijske reakcije (npr. na ubod buha), promjena boja dlake kao posljedica veće infestacije buhama kao i njihovom stolicom,... Također, postoje mnogobrojni slučajevi kada dlaka ljubimaca poprima drugu boju nakon kupanja.

Smatra se da je uzrok tome u samoj činjenici da se šampon predugo ostavlja na samome ljubimcu ili se isti nije u potpunosti dobro isprao vodom.

Iz tog razloga, savjetujem Vam da započetak ljubimca ponovno operete ali samo u običnoj vodi. Vjerujem da je upravo ovo razlog mijenjanja boje dlake na pojedinim mjestima na ljubimcu i da će to biti dovoljno da riješi postojeći problem kod njega. U slučaju da ni to ne pomogne, savjetujem Vam da bi bilo zgodno odvesti ljubimca kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz postizanje zdravlja kao i održavanja kvalitete života ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr