Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam perzijsku mačku staru 15 god. Mačka je u dobroj kondiciji, trči po stanu, hranim je kvalitetno itd. Međutim, prije 2-3 dana je počela šepati na zadnju desnu nogu i prestala je jesti. Mačka ne ide van. Sada se kreće samo do košarice s pijeskom  i to polako a nogu vuče za sobom. Posjetio sam veterinara i veterinar je ustanovio da nema rana na šapi i šapa nije otečena. Ono što sam primjetio je da prste na šapi vuče po podu dok hoda. Prema savjetu veterinara trebam je promatrati još koji dan da vidim da li će se možda smiriti ili ne. Ako se ne smiri prema riječima veterinara trebat će slikati nogu. Ono što me zanima je, osim istegnuća ligamenata ili lomova, ako nema ništa takvo, postoji li nekakva bolest,  s

obzirom na starost mačke, koja uzrokuje navedene simptome?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru, Igor

O: O ortopedskim ozljedama u mačaka pisala sam ovdje.

Općenito je perzijska pasmina mačaka sklona luksaciji patele i displaziji kuka. Obje su bolesti nasljedne, ali se mogu javiti i kao posljedica traume. S obzirom na nasljednu karakteristiku, češće se simptomi uočavaju već u starosti 1-2 godine, no to nije pravilo.

Zatim, mnogo je češća pojava u starijih mačaka artritis. Simptomi šepanja ili ukočena hoda se najčešće uočavaju tijekom hladna ili vlažna vremena. Ponekad šepanje prolazi samo od sebe kroz nekoliko dana ili pak traje dulje vremena.

Artritis predstavlja polagano propadanja hrskavice zglobova. Jedan ili više zglobova može biti zahvaćeno ovim stanjem pa se u mačaka razlikuju dva tipa artitisa. Jedan, koji se rjeđe javlja, povezan je sa prekomjernom upotrebom jednog zgloba kroz dulji vremenski period i starenjem. Drugi tip je češći, a povezan je sa razvitkom artritisa tijekom duljeg vremenskog perioda uslijed nestabilnosti zgloba kao što je displazija kuka, koštani defekti, oštećenja uzrokovana traumom ili defekti hrskavice.

Također, u mačaka se javljaju i specifične verzije artritisa. Progresivni poliartritis zahvaća više zglobova u isto vrijeme a ne postoji specifične terapije već samo kontrola boli lijekovima.

Slijedeće, infekcija calicivirusom, osim što inficira respiratorni sustav i uzrokuje iscjedak iz očiju i nosa, može uzrokovati i upalu zglobova. Obično uzrokuje kratkotrajnu hromost, a liječi se protuupalnim lijekovima i lijekovima protiv bolova.

Artritis uzrokovan bakterijskom infekcijom najčešće je posljedica ugriza i infekcije rane, a liječenje je potrebno poduzeti odmah kako se ne bi uzrokovala daljnja oštećenja struktura zgloba.

Treba spomenuti kako hromost ili, češće, neuobičajeni način hoda, može biti posljedica i metaboličkih bolesti, poput diabetesa melitusa. Nastaje kao posljedica poremećaja u prijenosu živčanih impulsa, a često se pogrešno zamjenjuje s nekim poremećajem lokomotornog sustava.

Navedena stanja dijagnosticiraju se RTG-snimkom oboljelog dijela tijela, analizom zglobne tekućine te kompletnom krvnom slikom i biokemijom krvi. Ovim pretragama može se utvrditi tip artritisa, ali i postojeći uzrok.

Liječenje ovisi o tipu artritisa, a vrši se davanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova, dodacima prehrani za zaštitu hrskavice zgloba, kortikosteroidima. Također, u nekih je mačaka potrebno kirurškim zahvatom pomoći bržem ozdravljenju.

Općenito, mačke s artritisom mogu živjeti normalan aktivan život, uz pravilnu njegu i lijekove.

OZNAKE: