Povratak

Izrasline (kvrge) na mliječnoj žlijezdi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Naša maca ima otekline oko mliječnih žlijezdi za koje sam isprva mislila da su posljedica igre sa drugom mačkom. Veterinar je rekao da je možda u pitanju mastitis pa je prepisao Enroxil tablete i preporučio da prvo probamo s tom terapijom jer, ako je upala u pitanju, da će od tih tableta proći pa da nakon toga napravimo sterilizaciju. Rekao je da ako ne reagira na tu terapiju, da je onda vjerojatno tumor. Prošlo je tjedan dana kako maca uzima te tabletice, međutim kvrge postaju sve veće, te je kvrga oko jedne žlijezde narasla na veličinu srednjeg krumpira. Bradavice nisu promijenile izgled i maca dozvoljava da joj se te kvrge diraju, znači nije joj bolno. Kvrge ne rastu prema van, nego su ispod mliječnih žlijezdi, tako da se mogu obuhvatiti rukom, kao da su zasebni organi ispod kože.

Zanima me da li postoji mogućnost da nije tumor u pitanju s obzirom da maca ima svega 5 mjeseci. Cij epljena je protiv zaraznih bolesti i očišćena od parazita. Ne izlazi iz kuće, vrlo je vesela, razigrana i prilično puno jede. Čula sam mišljenje da je možda neki hormonalni poremećaj ili hipertrofija mliječnih žlijezdi? Htjela bih čuti vaše mišljenje.
Hvala, Brankica

O: Navest ću Vam poremećaje koji klinički sliče mastitisu, a to su:

Povećanje mliječne žlijezde zbog gravidnosti visokog stupnja, laktacije ili lažne trudnoće. Ponekad se javlja samo prekomjerno nakupljanje mlijeka u žlijezdama pa su stoga žlijezde otečene, tople i umjereno bolne.

Fibroepitelijalna hipertrofija mliječne žlijezde koje je benigan rast tkiva mliječne žlijezde, a uzrokom je otečenja tvrde konzistencije koje može biti iznimno velikih dimenzija.

Tumori mliječene žlijezde česti su i najčešći tip tumora koji se mogu razviti u mačaka a naročito onih koje nisu sterilizirane. Često su maligne prirode iako se mnogi ne ponašaju agresivno. No isto tako u razvoju tumora dominantan faktor je starost, što znači da se pojava tumora sa starošću povećava. U kliničkoj praksi ustanovljeno je najviše oboljelih mačaka starijih od 10 godina, bez obzira na pasminu, dok sijamske mačke pokazuju dva puta veću sklonost u odnosu na druge mačke. Mamarne tumore najbolje je tretirati kirurškim putem što se može obaviti sa više kirurških metoda (uklanjanje samo tumorozne mase ili zajedno sa mamarnim kompleksom, regionalnim limfnim čvorom, te uklanjanje jednog ili oba mamarna lanca).

Uzroci nekih neoplazmi mogu biti povezani i s hormonalnom disregulacijom. Naime, studije su pokazale postojanje estrogenskih i/ili progesteronskih receptora na tumoroznim stanicama koji mogu utjecati na patogenezu ovako, tj. hormonima induciranih neoplazmi te mogu dati povoljan odgovor na hormonsku terapiju.

Mastopathia fibrosa cystica je distrofičko oboljenje mliječne žlijezde s većim ili manjim cistama, ponekad s adenomatoznom hipertrofijom epitela i fibrozom. Promjene su difuzne u cijeloj žlijezdi ili se javljaju u nejasno ograničenim ognjištima. Često se teško razlikuju od zločudnog tumora mliječne žlijezde.

U svakom slučaju, savjetujem Vam sterilizaciju mačke prije prvog tjeranja, tj. prije puberteta jer se kod steriliziranih mačaka znatno produljuje njezin život, a mačka postaje mirnija i privrženija čovjeku, te se smanjuje mogućnost nastanka tumora mliječne žlijezde. Također, nesterilizirane mačke često pate od tumora reproduktivnih organa, tumora jajnika i mliječnih žljezda, kroničnih infekcija mokračnog mjehura i gnojne upale maternice.
Ženke se steriliziraju u dobi od 6 mjeseci starosti ili u bilo kojoj životnoj dobi kasnije, dok se za mužjake preporuča kastracija u dobi 8 - 12 mjeseci.

Ukoliko se odlučite na sterilizaciju, savjetujte se ujedno sa Vašim veterinarom, odnosno veterinarom koji će izvršiti sterilizaciju, o uklanjanju nastalih tvorbi na mliječnoj žlijezdi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr