Povratak

Kada kastrirati mačića?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, imam 6 tjedana starog mačića ruske modre mačke. Zanima me kada je iedalna starost za kastraciju mačića, da ne počne obilježavati teritoriju u stanu.
Pozdrav,
Barbara Novak

O: Preci ruske modre mačke živjeli su u sjevernoj ruskoj luci na Bijelom moru, Arhangelsku. Jednoliko plave, snažne, zdrave i otporne, privukle su engleske mornare koji su ih često trgovačkim brodovima donosili kući.

Već od 1875. god. postoje zapisi o izložbama na kojima su bile brojne ruske plave mačke tada još pod nazivom "arhangelske mačke". Današnji uzgajivači vjeruju da je skandinavski uzgoj ruskih mačaka zaslužan za duboku zelenu boju očiju, a engleski za boju i kvalitetu dlake. Kao kućni ljubimci nježnije su i rezerviranije od drugih kratkodlakih mačaka. Iako su živahne i razigrane uvijek su dostojanstvenog držanja. Glasaju se vrlo tihim mijaukom i u pravilu su vrlo privržene vlasniku, održavanje dlake je vrlo jednostavno, a sve to čini ih idealnim kućnim ljubimcem. Ponekad su vrlo zaigrane i takve ostaju do starosti, ali unatoč tome po prirodi su vrlo tihe.

Mačke spolno sazrijevaju u dobi od pet do devet mjeseci. Ženke se počinju tjerati s produženim trajanjem dana, tako da porod bude u proljeće i ljeto kada ima hrane u izobilju. Mužjaci su stalno spremni za parenje. Mačka je sezonski poliestrična životinja, što znači da se tjera više puta godišnje, ovisno o duljini trajanja dana. Mužjaci su obično krupnije građe i nešto duže rastu i sazrijevaju pa se njih može kastrirati i nešto kasnije (između 8 do 10 mjeseci starosti). Obično se preporučuje kastrirati mačka prije puberteta, u dobi od 6 mjeseci starosti. Međutim to nije pravilo i Vi nikako niste zakasnili sa kastracijom jer se ona može obaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Ženke spolno sazrijevaju ranije - već sa 6 mjeseci - kada se obično i prvi put tjeraju. Mačka štrcanjem urina označava svoj domaći teritorij. Nekastrirani mužjaci označavaju češće od drugih, a nesterilizirane ženke pojačano obilježavaju urinom kada se tjeraju, a sve mačke, bilo sterilizirane ili ne, mogu štrcati urin kada se osjete ugroženima od nove mačke u kućanstvu, kada vide mačku u dvorištu ili kada se poveća razina stresa ljudi u kućanstvu.

Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine, osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije.

Rezultat kastracije može biti samo jedan - ljepši i sretniji dom, jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera, preusmjerava se na čovjeka i odnos s njim.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr