Povratak

Kako prepoznati skotnu macu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije godinu dana pronašla sam svoju macu na cesti i udomila sam je. Ona se slobodno kreće po kući i u dvoru. Moje je pitanje kako prepoznati da je maca skotna? Ne znam da li je skotna ili se samo udebljala, pošto je mali poždrljivko. Hranim je isključivo hranom za mace, suhom i mokrom u kombinaciji?
Hvala. Maja

O: Način ishrane koji koristite (kombinacija suhe i mokre hrane) je pravilan. Nadam se da koristite hranu namijenjenu odraslim macama, a ne hranom za mačiće.

Graviditet kod maca traje od 8 - 9 tjedana, za vrijeme prve polovice mačka ne pokazuje promjene u ponašanju, hranjenju te uglavnom se ponaša normalno (igra se,lovi). U drugoj polovici graviditeta dolazi do promjena u ponašanju, više se odmara i spava, trbuh izgleda poput "bačvice", a bradavice na mamarnim kompleksima (sisicama), postaju veće i crveno - ljubičaste boje. Nekoliko dana prije poroda, mačka postaje nemirna, traži skrovito mjesto, a kada ga odabere više vremena tu i obitava; smanjuje se apetit i sve je nemirnija uoči poroda, disanje se ubrzava, javljaju se kontrakcije maternice.

Tokom zadnjeg dijela graviditeta maci treba osigurati što kvalitetniju ishranu, možete joj tada početi davati hranu za mačiće jer je ona energetski i vitaminski vrlo bogata i zadovoljit će sve njene trenutačne potrebe u ishrani. Da bi bili sigurni u gravidnost svoje mace bilo bi uputno odvesti je kod veterinara koji će ili palpacijom (pipanjem trbušnog dijela) ili UZ pretragom potvrditi da li će biti mačića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr