Povratak

Kako sprijateljiti mace?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno sam pronašla malog mačića mlađeg od mjesec dana i zbrinula ga. Kod kuće sam već imala mačka koji je star godinu dana. Novo mače je ženka (nazvala sam je Jo), a stari je mužjak (imenom Figo). Kad sam ih upoznavala, Figo se jako kesio i proizvodio čudne zvukove poput režanja i to je ponavljao kad god bi ugledao novo mače. Kako da ih mirno upoznam i da smirim svog mačka? Malena je sva prestrašena i ne miče se od mene, a po noći je zatvaram da se nešto ne bi dogodilo.
Molim Vas da mi date dobar savjet,
Paula

O: Mačke su vrlo samostalne životinje i, za razliku od pasa, nemaju potrebu obitelj u kojoj žive smatrati svojim ''čoporom''. Izrazito su teritorijalne, iako će borbu za teritorij nastojati izbjeći pod svaku cijenu i pokušati će otjerati pridošlicu specifičnim prijetećim stavom, nakostriješenom dlakom i glasnim puhanjem ili čak zavijanjem.

Svoj teritorij svaka mačka obilježava sekretom mirisnih žlijezda smještenih na obje strane čela, na usnicama, bradi, donjoj strani šapa i pod repom. Osim predmeta i okoliša u kojem žive, ovim sekretom obilježavaju i ostale životinje, pa čak i vlasnika (npr. dok se u prolazu ''očeše'' o Vas).

Kada se vlasnik odluči za još jednu mačku u svom domu u kojem već ima odraslu mačku, bilo bi idealno da je ''pridošlica'' suprotnog spola (no zajednički život će u kasnijoj fazi zahtjevati da se jedan ljubimac podvrgne sterilizaciji/kastraciji, kako ne biste imali problema sa neželjenim potomstvom) i da je postepeno upoznajete sa svojim ''starim'' ljubimcem.

U suprotnom, Vaš bi se mačak mogao osjećati ugroženo, te iz tog razloga promijeniti svoje ponašanje (agresivnost prema novoj mački).

Upravo zbog njihove teritorijalnosti, novonabavljenu bi macu trebalo držati najprije u odvojenoj prostoriji, da se Vaš odrasli mačak navikne na njen (novi) miris na prostoru koji je do sada bio isključivo njegov teritorij. Kod ''upoznavanja'' ih treba pustiti da se onjuše i na taj način registriraju miris druge životinje.

Ukoliko ste u mogućnosti, trebalo bi im u potpunosti odvojiti ležajeve, posude za hranu i vodu, a naročito posudu za obavljanje nužde (svatko bi trebao imati svoje), jer je to prostor u kojem mačka ne voli osjetiti strane mirise.

Jednom kada se sprijatelje, možete ih puštati da nuždu obavljaju u zajedničku posudu.

Kako bi period adaptacije bio što kraći i bezbolniji, nakon prvih nekoliko dana odvojenog držanja možete pokušati zamijeniti ležajeve (naravno, ako ste novonabavljenu macu tretirali protiv buha i crijevnih parazita), kako bi im se ispremiješali mirisi, što će olakšati situaciju starijoj mački i pomoći joj da shvati da svoj teritorij od sada mora dijeliti.

Osim toga, izuzetno je važno da ''staroj'' mački poklanjate malo više pažnje, bez obzira na to koliko slatka i umiljata bila mala mačka. To je neophodno iz razloga da Vaš mačak shvati da ga pridošlica ni sa čime ne ugrožava, da mu ne želi preoteti ni teritorij, ni Vašu pažnju i da ga niste zaboravili i odbacili.

Ukoliko se pažnja ipak više usmjeri k novonabavljenoj životinji, osjećaj ugroženosti može biti toliko intenzivan da u nekim situacijama mačka jednostavno odluči otići od kuće.

U svakom slučaju, treba imati strpljenja dok taj period adaptacije ne prođe, a tada ćete bez straha moći uživati u oba svoja ljubimca. Želim Vam puno sreće!

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr