Povratak

Kardiopatija u mačke starije dobi - liječenje i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam mačku staru 15 godina koja jako teško diše i ima ubrzan rad srca. Bili smo kod veterinara i ustanovili su da joj se skuplja tekućina oko pluća. Dobila je tablete Fursemid za izmokravanje 1/4 dnevno, što joj i dajem na način da smrvim tabletu u jogurt ili sl. Koristi ih već cca 25 dana, no disanje je ostalo teško. Zanima me da li imate neko bolje rješenje od tableta ili neku drugu terapiju kako bih joj olakšao disanje. Da napomenem da je mnogo smršavila i da ima lošiji apetit. Lp, Ante

O: Vaša mačka, koja je doživjela lijepe, zrele godine, nažalost je zapala u stanje koje je potrebno vrlo brižno tretirati i biti na oprezu. Kardiopatije mačaka često su posljedica bubrežne insuficijencije jer ti organi rade u izravnoj sprezi. Mačke kao pretežiti mesojedi često obole od  bolesti urinarnog trakta jer se razgradni produkti  životinjskih bjelančevina nakupljaju u krvi, mijenjaju njenu Ph vrijednost te se u obliku kristaliziranih naslaga talože u bubrezima. To otežava filtraciju krvi kroz njih s posljedičnim povišenjem tlaka, postupnim propadanjem nefrona i nakupljanjem mokraćne kiseline u krvi. Kao posljedica, odnos kalcija i fosfora je narušen, što utječe na propusnost staničnih membrana te dovodi do porasta arterijskog tlaka. Povišen tlak nadalje vrši pritisak na srce, koje radi pod naporom  te dolazi do dilatacije ventrikula i nakupljanja tekućine u osrčju i plućima, odnosno edema. Uslijed nakupljenje tekućine, disanje je otežano i predstavlja životinji napor.

Prije svega, preporučujem stoga da mačku hranite dijetalno, formulom za bubrežne ili urinarne bolesti, sa smanjenim udjelom purina i bjelančevina. Fursemid je diuretik koji se uglavnom prepisuje u ovakvim slučajevima i djeluje diuretično. Noviji na tržištu je torasemid, iste namjene, no koji se daje u manjim dozama jer je jačeg djelovanja.

Osim ovog lijeka, mački možete pomoći na način da joj u prehranu dodajete antioksidanse, npr. tokoselen i vitamin C u kombinaciji, te taurin koji je vrlo učinkovita pomoć kod kardiomiopatija, koenzim Q koje je jaki antioksidant i umanjuje  opasnost oštećenja miokarda (doza 5 mg na 4,5 kg). Uz navedeno, omega 3 i 6 kiseline koje imaju protuupalno i regenerativno djelovanje posebno na krvne žile (riblje ulje, 250 mg dnevno, kao kapsula ili poprskati po hrani). Nadalje, tinktura maslačka kao neškodljivog i potpuno prirodnog diuretika (2 kapi na pola kg tjelesne težine). Po potrebi, preporučljivo je davati magnezij koji je prevencija srčanim artimijama i olakšava kontrakcije srca, ali o potonjem se konzultirajte s veterinarom koji je radio EKG srca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr