Povratak

Kartuzijska maca se tjera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja maca je kartuzijska maca i ima 8,5 mjeseci. Prije nekoliko dana sam primjetila da je postala posebno mazna, što inače nije baš slučaj, baci se na leđa i mazi se do iznemoglosti, te proizvodi zvukove nalik gugutanju, pa mi se čini da se tjera. Dosta je tiha, pa to nije jako primjetno. Zanima me koliko traje vremenski tjeranje kod kućnih maca i kada je pravo vrijeme da imaju mlade, tj. koliko se učestalo to ponavlja. Inače, pročitala sam za kartuzijske mačke da kasno sazrijevaju. Hvala, Andrea

O: Kartuzijska mačka je vrlo stara pasmina.

Postoji više verzija o porijeklu i imenu te mačke, ali ni jedna nije dokazana. Legenda kaže da je ta mačka kratke guste i vunaste dlake donesena vjerojatno iz Sirije početkom 16 stoljeća, u kartuzijski samostan u Francuskoj kraj Pariza. Inače, ona je vrlo šutljiva, pa jedna verzija njena imena potječe i od tuda. Neki tvrde da je ime dobila prema španjolskoj tvornici vune "Chartreux pile" zbog njene mekane i vunaste dlake. Postoji još jedna verzija o njenu porijeklu. Mačku je na kopno donijela početkom 18 st. turistkinja sa francuskog otoka u Belle-Ile u Atlantiku. Također se tvrdi da njeni pretci potječu iz planinske regije između Irana, Sirije i Turske.

Živeći u vrlo oštroj klimi mačke su dobile gusto vunasto krzno. Uzgojni program započinje između 1920. i 1930. god.u Francuskoj. Francuzi su je križali sa plavom perzijskom mačkom, te plavom britanskom kratkodlakom. Pošto je definiran oblik njena tijela, 1930. god. nazvana je Felis cattus cartusinorum. Kartuzijska mačka posjeduje izraženu osobnost, druželjubivost i privrženost gospodaru. Vrlo se rijetko i tiho glasa. Odličan je lovac. Mačka je masivne građe, mišićava. Glava joj ima oblik obrnuta trapeza, ravnog širokog nosa. Uši su srednje veličine visoko smještene, oči velike okrugle zlatno bakrenaste boje. Krzno joj je gusto vunasto i sjajno. Boja joj je jednolično tamnije ili svjetlije plava.

Za mačke kažemo da su sezonski poliestrične životinje, što znači, da se njihov spolni ciklus javlja dva, a rjeđe tri puta godišnje. Makar, ni to nije pravilo pogotovo ako se dogodi kakav poremećaj, pa se mačka može tjerati i neprekidno. One imaju spolni nagon za vrijeme tjeranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i određene dane dozvoljavaju parenje. Tokom tjeranja, za razliku od kuja, u mačaka nema krvarenja. Od vanjskih znakova prisutne su jedino promjene u ponašanju: postaje vrlo nježna, mazi se o svog vlasnika ili o namještaj i neprestano traži pažnju, kotrlja se po podu i kad je pogladimo po leđima podiže stražnji dio tijela i gazi stražnjim nogama u mjestu. Neke mačke izgube apetit. Postaju jako privlačne mužjacima, koji po svaku cijenu žele doći do njih. Tjeranje u mačke obično traje 2-3 tjedna i ako ne ostane skotna ponavlja se za 1-2 tjedna. Ti se ciklusi obično izmjenjuju dok mačka ne postane skotna. Ciklusi tjeranja mačke sezonski obično počinju u siječnju, a dosežu vrhunac u ožujku, travnju, lipnju i rujnu. Mačke, uz izuzetke, nisu plodne od listopada do prosinca, na što utječe količina svjetla tijekom dana, no mačke u stanu ili kući će se mnogo vjerojatnije stalno tjerati jer im je osigurana količina od 10 sati svjetla dnevno, povoljna temperatura i hrana.

Svoj potpuni razvoj kartuzijska mačka postiže u dobi između 2-2,5 god., pa je u toj dobi preporučljivo parenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr