Povratak

Kašalj i kihanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mačak nam više tjedana ima kašalj koji ga tjera na povraćanje. Počeo je prije nekih dva tjedna i kihati. Preko dana je u kući, a noć provede vani. Simptomi su izraziti kada uđe, iz vana u kuću. Apetit ima, nema proljev i dosta tiše "mijauče". Dobivao je tablete protiv parazita.
Molim Vas za savjet. Hvala. Mirjana

O: Mačke, kao i ljudi, mogu se prehladiti. No, prehlade nisu prenosive s mačaka na ljude, i obrnuto. Ako simptomi traju više od jednog do dva dana najvjerojatnije se radi o prehladi (infekciji gornjih dišnih puteva).

Vrlo je zarazna bolest u mačaka (prenosi se zrakom ili direktnim kontaktom) i vrlo je česta u mačaka. Iako većina uzročnika prehlade ne preživljava u okolini dulje vremena (od nekoliko sati do nekoliko tjedana), u dišnom sustavu mačke se mogu zadržati vrlo dugo (latentni oblik). Mnoge mačke doživotno nose uzročnika infekcija gornjih dišnih puteva, što je vidljivo iz povremenih akutnih epizoda infekcije u slučajevima oslabljenog imuniteta. No, takva mačka može biti prenosioc infekcije za druge mačke. Uzročnici infekcije gornjih dišnih puteva mogu biti: bakterija ili virus (Chlamydia, mačji calicivirus, mačji herpes virus - mačji rinotraheitis), invazija unutrašnjim parazitima, alergijska reakcija, no najčešće su virusne etiologije. Simptomi mogu biti: kihanje, iscjedak iz nosa, kašljanje, problemi u disanju, čirevi po sluznici usne šupljine, konjunktivitis.

Iako infekcija gornjih dišnih puteva sama po sebi nije po život opasna bolest, preporuča se odlazak veterinaru jer vrlo često sekundarne bakterijske infekcije mogu zakomplicirati stanje i dovesti do kronične bolesti. Većina mačaka s ovom infekcijom može imati smanjen apetit. Kako ste naveli da se simptomi pojačavaju prilikom ulaska u kuću, sasvim je normalna pojava jer je promijenjena kvaliteta zraka na koju sluznica gornjih dišnih prohoda odmah reagira.

Preporučila bih Vam da ga odvedete veterinaru na pregled, kako se stanje ne bi još više zakompliciralo sekundarnim infekcijama. Uz preporučenu terapiju vodite računa da Vaš mačak redovito jede i uzima tekućinu te održite vlažnost sluznica nosa i gornjih dišnih puteva ovlaživačima zraka u kući.

Kako niste naveli je li Vaša mačka cijepljena, svakako to učinite kada maca ozdravi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr