Povratak

Kašalj i otežano disanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 2 mjeseca mačka mi se razbolila. Sve je počelo kihanjem, zatim s kašljanjem, mislila sam da će s vremenom prestati ali se stanje pogoršalo. Počeo je teško disati, ima grubi kašalj. Počeo je povraćati te je izbacio neko strano tjelo boje kože. Radi se o mačku starom 1 godinu, domaće vrste i ima dodir s drugim mačkama. Možda mi je greška bila što sam mu stavila ogrlicu za buhe oko vrata kada je počeo kašljati, te sam mu je nakon nekog vremena skinula. Tada je malo lakše disao. Ima li nade za mog mačka da se oporavi? Je li dobro davati tablete andol mački? I kako ću ga izlječiti?
Hvala!

O: Kašalj je refleksna reakcija na nadražaj sluznice dišnog sustava.

Uzroci kašlja mogu biti različiti, a najčešće nastaje kao posljedica bolesti dišnog i kardiovaskularnog sustava. Svakom kašlju potrebno je ustanoviti i liječiti uzrok. Povremeni kašalj je preduvjet za normalno disanje, kao zaštitni mehanizam čišćenja dišnog sustava, kojim se uklanjaju sitne čestice (bakterije, virusi, čestice zagađenja), pa i veća strana tijela. Kašalj također može biti prisutan kod infekcija gornjeg dišnog sustava, npr. kada iritacija, upala ili druga bolest zahvati larinks ili traheju ili kada neka od bolesti nosa ima za posljedicu prekomjerno lučenje sekreta koji se slijeva u larinks i traheju i tako uzrokuje iritaciju i kašljanje. Upala može biti uzrokovana virusima, bakterijama ili parazitima, ili pak može biti udružena s alergijskom reakcijom. Ako mačka kašlje samo povremeno i kašalj nije produktivan, a ona dobrog zdravlja i ponašanja, u pravilu nije potrebno poduzimati terapiju. No, ako kašalj traje više od nekoliko dana, snažan je i glasan, te produktivan, a mačka ne djeluje zdravo ili gubi na težini, tada je potreban pregled kod veterinara i liječenje.

Ogrlica protiv buha ne bi trebala biti uzrokom kašlja u Vaše mačke s obzirom da se vrlo rijetko javljaju alergijske reakcije na ogrlicu. U slučaju da se alergija javi, u pravilu je lokalizirana na koži vrata. No, jedino u slučaju da je ogrlica prejako stegnuta na vratu, a s vanjske strane vrši pritisak na dišne prohode, otežava disanje i posljedično tome javlja se kašalj.

Kod svakog kašlja potrebno je utvrditi i liječiti uzrok, a po potrebi primijeniti i simptomatsku terapiju. Antibiotici se primjenjuju kada se utvrdi da je kašalj posljedica bakterijske infekcije. Kašalj koji je produktivan liječi se sekretoliticima i ekspektoransima koji olakšavaju iskašljavanje, kašalj alergijske prirode liječi se uz antibiotike i kortiko preparatima. Ako se ne može sa sigurnošcu utvrditi uzrok kašlja tada se primjenjuju antitusici (sredstva za umirenje kašlja) koji djeluju na centar za kašalj u produženoj moždini i sekretolitici (sredstva za otapanje upalnog sekreta). Što se tiče Andola, ne smijete ga davati mački jer je za mačke toksičan. U organizmu mačke zadržava se do tri dana, te ga je vrlo lako predozirati.

Kako kašalj može biti različitog uzroka i etiologije, te da bi se utvrdio točan uzrok kašlja kod Vaše mačke, savjetujem Vam da posjetite Vašeg veterinara, koji će uz klinički pregled te eventualne druge dijagnostičke pretrage postaviti dijagnozu i poduzeti odgovarajuće liječenje.

U ljekarnama Pet centra možete kupiti specijalnu medicinsku hranu, lako probavljivu, visoke energetske vrijednosti koja će ubrzati oporavak vaše mace.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr