Povratak

Kašalj i povraćanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog 4,5 godina. Prije nekoliko dana povratio je sivu masu, a među njom i list trave. U zadnje vrijeme počeo je dosta kašljati i kihati. Skoro svaki put kad se pomakne, nešto mu zasmeta u grlu. Danas je opet povratio. Ista stvar. Je li moguće da se zbog nekakve upale grla zagrcnuo sa travom ili je bolestan i da li ga treba voditi u veterinara? Malo je mirniji, a temperaturu nema (nos mu je još uvijek hladan i vlažan, a šapice tople). Hvala, Eva.

O: Kašalj je refleksna obrambena reakcija organizma, izazvana podražajem tusigenih zona.

Kao podražaj na kašalj može djelovati upalni proces (bakterijski,virusni...), strano tijelo, paraziti, slina, krv, hladni zrak i slično.

Ako je kašalj tih, obično se radi o procesu koji se nalazi u dubljim dijelovima dišnog sustava, a ako je glasan, u prednjim. Bitno je obratiti pažnju uzrokuje li bol (životinja pruža vrat, nastoji ga zatomiti, djeluje prestrašeno, nemirna je...). Prema karakteru, kašalj može biti vlažan (produktivan) ili suh.

Povraćanje ili vomitus predstavlja refleksnu reakciju kojom se sadržaj iz želuca ili prednjih dijelova tankog crijeva izbacuje van na usta ili nos. Prethodi mu jako slinjenje, napinjanje i jake kontrakcije ošita i trbušne stijenke. Povraćanje je najčešće posljedica bolesti probavnog sustava, ali može biti i simptom trovanja, zatajivanja bubrega, nekih zaraznih i parazitarnih bolesti, stranog tijela (npr.dlake), bolesti živčanog sustava... Kod nekih se životinja povraćanje javlja učestalo pa tek dugotrajnije povraćanje upućuje na bolest. I upala grla može izazvati podražaj na povraćanje.

Povraćanje može biti i korisno jer pomaže u otklanjanju škodljivog sadržaja iz ždrijela, jednjaka ili želuca - npr. mačke i psi travom provociraju povraćanje i izbacuju višak dlake iz probavnog sustava.

Ukoliko je maca isključivo u kući, moguće je da se radi o nakupljenoj dlaci u probavnom sustavu, koja joj smeta i nastoji je iskašljati. Za tu svrhu postoje posebni preparati i hrane kojima joj možete pomoći (''Malt soft'' i ''Bezo-pet'' paste, te ''Hairball control'' i ''Intense hairball'' hrane za izbacivanje dlake).

S obzirom na nedostatak ostalih podataka (koliko često je bilo povraćanje, koliko dugo povraćanje traje, da li je ljubimac veseo ili potišten, da li je prisutan proljev, nedostatak apetita i sl.), a kašalj i povraćanje često upućuju na ozbiljniju bolest, svakako bih Vam preporučila pregled kod veterinara koji će postaviti točnu dijagnozu i odrediti terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr