Povratak

Kastracija seniora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi odgovorite da li se preporučuje kastracija muške mačke u dobi od 9 godina? Da li postoji rizik za mačka zbog starije dobi?
Hvala i lijep pozdrav, Ivana

O: Vaš ljubimac je u ozbiljnoj dobi i svaki operativni zahvat koji uključuje opću anesteziju nosi određeni rizik. Naime, rizik ne postoji od samog operativnog zahvata nego od uvoda u, i buđenja iz, anestezije. Koliki je taj rizik, procjenjuje se kliničkim pregledom općeg stanja životinje i dodatnim kliničkim pretragama (RTG pluća, EKG, hematološke i biokemijske pretrage).

Sama kastracija mužjaka, s veterinarskog stajališta, preporučuje se radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Također, takve životinje imaju manju potrebu za označavanjem teritorija, za razmnožavanjem, teritorijalnom dominacijom i drugim ponašanjem nošenim testosteronom.

Iz gore navedenih razloga, veterinari predlažu preventivne zahvate koji se izvode na zdravoj životinji i time se rizik postupka bitno smanjuje. Također, to su i razlozi zašto se kastracija obavlja u ranijoj dobi ljubimca (cca od 6 mjeseca života).

Posavjetujte se s Vašim veterinarom koji prati i poznaje Vašeg ljubimca i koji je u mogućnosti procijeniti rizik operativnog zahvata ili posljedica ako se i odustane od istog.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr