Povratak

Kihanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko dana moja mačka je počela kihati. Da li je to samo prehlada ili nešto ozbiljnije te kako to liječiti? I još nešto, mačku sam dobila prije 2 tjedna. U zadnje vrijeme sam primjetila da ulovi neku bubu, pa je pojede. Da li je to loše za nju? Unaprijed hvala, Marija.

O: Problemi vezani uz dišni sustav mogu se pojaviti u bilo kojem njegovom dijelu. Infekcije su obično ograničene na gornji ili donji dio dišnog sustava, ali kod infekcije uzročnikom iz roda Calicivirus, može nastati i sekundarna upala pluća, posebno kod mačića.

Skoro sve bolesti mogu izazvati kihanje, iscjedak iz nosa ili promjene uobičajena načina disanja u mačke.

Najčešći uzrok kihanja u mačaka je virusna infekcija gornjih dišnih puteva. Od ovih bolesti obolijeva veliki broj mačaka. Uzročnici upale gornjih dišnih puteva su jedan od tri različita virusa ili mikrobakterije nazvane klamidija. Uzročnik iz roda Reovirusa obično izaziva samo blagu upalu oka, dok se kod klamidija javlja ozbiljnija upala oka, koja se uspješno liječi, ali terapija traje 2-3 tjedna. Kalicivirus i herpesvirus izazivaju najteže simptome, među ostalim kihanje s gustim iscjetkom iz nosa, slijepljenim očima ili iscjetkom iz očiju i oštećenje sluznice usta. Mačke se mogu zaštititi od bolesti koje uzrokuju ovi virusi cijepljenjem.

Alergije i podražavajuće tvari iz okoline drugi su uobičajeni uzroci kihanja. U ovom slučaju bilo bi važno otkriti uzrok, te pokušati životinju izolirati od mogućih izvora alergije. Ako se kihanje ne smiruje te ako se pojavi iscjedak iz nosa ili očiju, odvedite macu na veterinarski pregled.

Mačke koje love svoju hranu (insekti, mali glodavci, ptice...) izložene su riziku infekcija cijelog niza različitih uzročnika. Neki od njih izazvat će oboljenje, ali ponekad znakovi oboljenja izostaju, pri čemu mačka može ostati kliconoša. Želim naglasiti da se radi o vjerojatnosti, što znači da ne treba životinju držati "pod staklenim zvonom", ali nastojte je zabaviti igračkama kako bi zadovoljila svoju prirodnu potrebu za lovom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr