Povratak

Komplikacije kod sterilizacije / Postoprativni oporavak i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U četvrtak sam sterilizirala dvije ženske mace od 5,5 mjeseci i jednoj je veterinar jučer na kontroli napipao nekakvo zadebljanje na donjem dijelu trbuha, od završetka šava prema dole, baš je veliko i očito. Veterinar kaže da je vjerojatno bruh (hernija) i da se to zna dogoditi kod sterilizacije, kao komplikacija. Danas sam pregledavala ožiljke drugim dvjema macama koje su sterilizirane 10 dana ranije i pred par dana su skidale konce i nešto slično pipam i na jednoj od njih, pomično zadebljanje točno ispod ožiljka. Nisam sigurna je li to zadebljanje koje pod normalno ide uz ožiljak ili nešto drugo, ali čini mi se jako nalik ovome na prvoj  maci  za što  je  veterinar  rekao  da  je  hernija.  Zanima   me  je  li  to  doista  toliko

uobičajena komplikacija kod sterilizacije da mi se dogodi na dvije mace? Veterinar će u srijedu operirati bruh na prvoj maci pa me brine nije li možda opasno tako mladu macu izlagati narkoz  i dvaput u tako kratkom roku? Imate li možda kakav savjet za bolji oporavak nakon operacije? Drugo pitanje - mace su do sada jele Royal Canin Kitten i Brit Care Kitten Mix (osim jedne koja jede Iams jer od ostalog ima meku stolicu), zanima me koju bih im hranu trebala davati nakon sterilizacije? Stare su oko 6 mjeseci pa bi trebale jesti kitten, ali strah me da se ne udebljaju jer mi se to dogodilo s mamama macama koje su sterilizirane pred par mjeseci. Je li ok da im miješam kitten i hranu za sterilizirane mace? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav, Nikolina

O: Postoperaciona ventralna hernija u mačaka jedna je od komplikacija sterilizacije, no daleko je češća upala potrbušnice. Naime, tokom operativnog zahvata unesu se bakterije u trbušnu šupljinu te dolazi do infekcije. Ovo stanje se manifestira visokom temperaturom, povraćanjem, napetim trbuhom, a nastupa obično 48 sati nakon operacije.

Sljedeća po učestalosti je otvaranje rubova rane. Nastaje prekomjernim lizanjem operacionog reza pa mehaničkim popuštanjem postavljenih šavova. Za zaštitu rane preporuča se tzv. elizabetanski ovratnik. Radi se o plastičnom ovratniku koji izgledom najviše podsjeća na satelitsku antenu. Ovratnik spriječava lizanje rane, a rana se dodatno može zaštititi kompresom učvršćenom mrežicom preko stražnjeg dijela tijela.

Hernija najčešće predstavlja uvrnuće trbušnih stjenki kroz otvor (urođeni ili novonastali), pri čemu se stvori nova šupljina koja može biti ispunjena dijelovima crijeva, dijelom nekog od trbušnog organa ili komadićem masnog tkiva. Tijekom operativnog zahvata tkiva su izložena iritaciji i naprezanju pa jednostavno dolazi do popuštanja stijenki uslijed pritiska trbušnih organa. Najveći problem zdravlju predstavlja činjenica se u hernijalnu vrećicu mogu spustiti i dijelovi crijeva te se u tom slučaju razvijaju po život opasne promjene.

S obzirom na navedeno, ponovna anestezija Vaše mace svakako je manje riskantna nego spomenuta magućnost. Naime, organizam mladih životinja je mnogo otporniji i sposobniji regeneraciji od odraslih mačaka, a uz adekvatnu veterinarsku brigu i postoperativnu njegu rizik za komplikacije je zaista malen.

No, osim hernije slične promjene nastaju i kao reakcije organizma na materijal konca (strana tvar). Naime, organizam tvori obrambene stanice, popraćeno tkivnom tekućinom koja se nakuplja na mjestu stranog tijela te tvori dojam fluktuirajuće vrećice. Slijedeće, operativni zahvati čine se biorazgradivim koncima koji, ovisno o kakvom se tkivu radi ostaju cjeloviti i do 6 tjedana (tetivaste i ligamentozne strukture), a neki i nekoliko mjeseci. Tkivne tekućine razgrađuju strukturu konca dok u potpunosti nije resorbiran od strane organizma, a za to vrijeme dolazi do zaraštavanja tkiva na mjestu reza. Operacioni rez šiva se u nekoliko nivoa slijedeći anatomske strukture ventralne strane tijela. Stoga, moguće je jednostavno nakupljanje tkivne tekućine uslijed slabije drenaže u tkivima na mjestu operacionog reza. Često se iz ovog razloga rez u potpunosti ne zatvara, već se ostavlja manji (nekoliko mm) otvor na koži, kako bi se spriječilo nakupljanje tekućina.

Zatim, tvorba koju ste napipali može biti jednostavan završetak (čvor) šava nivoa ispod kože.

Jedino Vam veterinar, na osnovu pregleda, može razlučiti ove pojave tako da ne mogu tvrditi da se objema macama dogodila tako rijetka komplikacija.

Što se tiče njege nakon operacije, općenito se preporučuje prvih sedam dana omogućiti maci mir i tišinu. Zatim, treba obraćati pozornost na ranu i voditi računa da maca ne liže ranu, kako bi rana što prije zacijelila te je onemogućiti u skakanju i naprezanju. Dobro je macu nekoliko dana hraniti specijalnom medicinskom hranom za kvalitetniji i brži oporavak.

Iako se mačka ne čini aktivna, njene energetske potrebe su znatno povećane. Ako je energija nedostupna iz hrane, maca će je nadoknaditi razgradnjom vlastitog tkiva. Nažalost, postoperativno se kod mačaka smanjuje apetit. Vrlo je važna količina bjelančevina u hrani kako bi rana što brže zacijelila. Rani unos odgovarajućih količina hranjivih tvari je od velike važnosti za poboljšanje odgovora organizma u oporavku.

U ljekarnama Pet Centra možete kupiti medicinsku hranu za oporavak i to:
- Hills a/d konzervirana hrana, koja se može koristiti u razrijeđenom obliku, ako je potrebno životinju hraniti na usta sa špricom.
- Royal Canin Convalescence s/o support u mokrom obliku i u obliku praha koji se razrijeđuje vodom.
- Eukanuba High Calorie u konzerviranom obliku.

Sve tri linije ovih medicinskih hrana izuzetno su ukusne, visokoenergetske, s lako probavljivim proteinima kombiniranim s povećanim količinama aminokiselina, vitamina, omega-3 kiselinama i mineralima, da bi se održao imunološki sustav i spriječila mogućnost komplikacija tijekom oporavka.

Mačiće slobodno nastavite hraniti načinom kao i do sada jer im je organizam u rastu i razvoju te ne bi smjelo doći do skladištenja viška energije u masno tkivo. Svakako slijedite upute proizvođača o količini hrane koja bi zadovoljila dnevne potrebe na hranjivim tvarima prema tjelesnoj težini i starosti mace, a kroz 5-6 mjeseci polagano možete Vašim ljubimicama ponuditi hranu za sterilizirane mace (Brit Care Castrate, Royal Canin Young Female i Sterilized, Hill's Neutered Cat).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr