Povratak

Komplikacije pri zaraštavanju rane na nogama mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj osmomjesečni (kastrirani) mačak je imao nezgodu prije mjesec dana. Izgleda da je proklizavao s visokog zida i izgulio si je nekoliko stražnjih pandži. Meso se upalilo i davali smo mu antibiotike 7 dana i nismo ga puštali van. Prali smo su rane sa nekom tekućinom roza boje, pomiješanom sa vodom koju nam je dao veterinar i posipali Tyrosur prahom. To je lijepo zaraslo i ostaci noktića su poispadali. Neki dan je opet izgulio dvije kandze (jako je velik pa je malo nezgrapan) i bili smo kod veterinara, ali mu nije dao antibiotike jer nije došlo do zapalinskog procesa, već je samo rekao da ponovno čistimo ranu. Ja je čistim 2 -3 puta dnevno i posipam prahom, no te dvije rane ne zarastaju. Kod jedne rane se vide ostaci nokta. Mačka puštamo da ide van. Kako pomoći mačku?

Hvala lijepo, Mirja     

O: Općenito je zaraštavanje rana individualne prirode te je kvalitetnije i brže kod mladih životinja, odnosno kod dobro držanih i životinja u dobroj kondiciji.

Naravno, kod starijih životinja i kod životinja koje su slabije uhranjene ili imaju narušen imunološki sustav različitom etiologijom, sam period zaraštavanja se bitno prolongira i često se može dodatno komplicirati.

Rane zaraštavaju na nekoliko načina: primarno (cikatrisatio per primam intentionem), sekundarno (cikatrisatio per secundam) i zaraštavanje pod krastom (cikatrisatio sub crustam). O mnogim uvjetima ovisi kako će rana zarasti: o točnoj adaptaciji rubova rane, o infekciji, prisutnosti stranih tijela...

Faktori pak koji utječu na proces zarastanja su mnogobrojni, od općih (koji se tiču općeg stanja organizma, poput kroničnih bolesti) do lokalnih (poput vlažnosti tkiva, izloženosti hladnoći, lizanju, prisutnosti edema itd.)

Smatra se kako rana zaraštava bez komplikacija ukoliko nakon 3 do 8 dana otpada prethodno stvorena krasta i otkriva novu neoštećenu, nešto svjetlije boje novostvorenu kožu.

Potencijalni uzroci komplikacija zaraštavanja rane kod Vašeg ljubimca mogu biti: kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s tim da se oba mogu javljati u akutnom i kroničnom obliku. Dermatitis može biti i posljedica bakterijske infekcije ili kombinacija alergije i bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije mogu se očitovati kao površinska pioderma, duboka pioderma, impetigo. Endokrinološke bolesti također mogu biti praćene kožnim simptomima, kao i autoimune bolesti (lupus, pemphigus). Na kraju, spomenut ću i dermatitise na alimentarnoj osnovi, kao posljedica nedostatka nezasićenih masnih kiselina, disbalansa nekih minerala, nedostatka vitamina. Sve navedeno procesi su od kojeg dolazi stalni odgovor organizma na neki iritans pa rana nikako ne zaraštava.

Vjerujem da je kolega na osnovu viđenog procijenio kako ne bi smjelo doći do otežanog zaraštavanja rane Vašeg ljubimca te iz toga razloga nije preporučio antibiotsku terapiju u tako kratkom roku. Svakako, ukoliko se stanje nije promijenilo ili je došlo do vlaženja ili gnojenja samog mjesta ozljede, obratite se Vašem veterinaru kako bi poduzetu terapiju po potrebi prilagodio ili promijenio.

Također, napomenula bih kako za brže zaraštavanje rana u Pet centrima možete nabaviti Cink vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje. Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno djeluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznice štiteći ih od vanjskih utjecaja te pospješujući sušenje i zacijeljivanje rana. Mast nema kontraindikacija niti nuspojava. Oboljela ili promijenjena mjesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno. Osim gore navedene masti, u ljekarnama Pet centra možete nabaviti Cothivet sprej koji je cikatrizirajući antiseptik i kod kojeg također nisu poznate kontraindikacije. Cothivet je na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina, majčine dušice...) i nanosi se 3 - 4 puta dnevno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr