Povratak

Končasta izraslina srasla s tkivom repa mačke / Prijelom repa mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Danas sam primjetila da mački nešto viri iz repa i mislila da je trava, konac ili nešto slično i kada sam potegnula primjetila sam da ju je zabolilo i uočila sam da je to dio nje, tj. dio repa ( pri početku je naravno krvavo i izvlači se iz repa kada sam povukla)... dugačko je, tanko i izgleda ko osušena pupkovina samo što je bijelo... spojeno je sa repnom kralježnicom ... što je to i kako da joj pomognem !?? Rep nije prelomljen i to viri iz sitne ranice na polovici repa. Dubravka

O:
Ako ste primjetili da Vaša mačka bolno reagira na bilo kakvu  manipulaciju sa repom, da je rep u neprirodnoj poziciji ili visi pod kutom, riječ je o mogućoij frakturi ili lomu repnih kralježaka koji su ustvari produžetak kralježnice, kroz koju prolazi leđna moždina iz koje izlaze živci i kao takav je vrlo važan dio anatomije tijela. Ukoliko je prijelom smješten u sredini repne kralježnice ili prema kraju repa, moguća su zaraštavanja bez većih smetnji po zdravstveno stanje životinje. Ako je lom smješten bliže korijenu repa moguće su poslijedice u vidu smetnji prilikom mokrenja ili defekacije. Tada je indicirana amputacija repa.

Preporučam Vam da opipate rep čitavom njegovom dužinom ne biste li uočili nepravilnosti u kontinuitetu, eventualnu bolnost, pomičnost, otečenost.

Za stručniju procjenu savjetujem Vam da posjetite Vašeg veterinara kako bi sa sigurnošću ustanovio o kakvoj  ozljedi je riječ jer, kao što ste i sami opisali, iz repa joj izviruje končasta izraslina koja je čvrsto srasla sa tkivom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr