Povratak

Krasta i bolna oteklina ispod brade mačke / Liječenje apscesa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku staru 3 godine koja je ispod brade imala nešto nalik ogrebotini i stvara se krasta, no oko te ogrebotine je bilo natečeno poput manje loptice ili kugle i djelovalo mi kao da ima temperaturu. Znala je bolno mjaukati, ali jela je gotovo kao i obično. Došlo je do puknuća natečene kože pod bradom i iscurila je tekućina nalik na gnoj i vidljivije je da ima ranu koja mi izgleda kao ugriz ili ozljeda od žice ili sličnog oštrog predmeta. Molim Vas za pomoć oko ovog problema. S poštovanjem, Mladen

O: Prema simptomima koje ste opisali, najvjerojatnije se radi o apscesu. Apsces je nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Kod mačaka najčešće nastaju prilikom ozljeda u međusobnim borbama, pri čemu infekt, najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, ulazi kroz ranu u potkožje i tkivo. Osim kao posljedica ugriza, apscesi mogu nastati i kao nakon infekcije ubodnih rana ili potkožnih hematoma, zatim kao posljedica flegmone itd.

Apsces potkožnog tkiva se manifestira kao  temperirana, fluktuirajuća, oštro ograničena oteklina u tkivu. Prisutna je i  povišena tjelesna temperatura, pospanost, gubitak apetita i  bolnost. Apsces je građen je od šupljine ispunjene gnojem i vezivnotkivne čahure koja služi kao barijera između zdravog i bolesnog tkiva. Kad apsces sazrije, koža može omekšati i puknuti, a zatim na tom mjestu  izlazi  gnoj.

Liječenje podrazumijeva primjenu antibiotika, a samu oteklinu treba očistiti i drenirati. To znači da treba napraviti inciziju na apscesu i evakuirati gnojni sadržaj. Unutrašnjost gnojne kapsule treba pregledati (zbog eventualne prisutnosti stranih tijela), a zatim isprati vodikovim peroksidom ili jodom. Potrebno je napraviti drenažu, odnosno postaviti dren koji će omogućiti iscjeđivanje gnojnog sadržaja. Ako nije ugrađen dren, otvor se može zatvoriti već unutar jednog dana i stvoriti šupljinu u kojoj će se i dalje nakupljati gnoj te uslijed pritiska izlaziti na površinu kože. Ako je apsces velik, najbolje je kirurški ukloniti i vezivno-tkivnu čahuru jer ona onemogućava stvaranje granualcionog tkiva i procese reparacije.

Savjetujem Vam da  odvedete mačku veterinaru kako bi se nakon pregleda i postavljanja dijagnoze, što prije započelo sa odgovarajućom terapijom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr