Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku staru 12 godina. Ponaša se sasvim normalno kao i dosad, iako je stara, ali po glavi ima mnogo krasta, neke su i krvave i kada ih povučem otpadne dlaka oko kraste. Izgleda slično kao perut, ali komadića kraste ima jako puno. Zanima me je li nešto ozbiljno i da li može biti od buha ili je samo "staračka" bolest? Hvala, Josipa

O: Mačje bolesti kod kojih se javljaju kraste i gubitak dlake su gljivične infekcije i šuga, nametničke infekcije (buhe, uši, grinje, krpelji...), dermatitisi, reakcija na lijek i drugo.

Prisutnost buhe ili uši vidljiva je intenzivnim češanjem mačke po čitavom tijelu.

Prvi simptom invazije šugarcima je jak svrbež, koža postaje zacrvenjena, javlja se pojačano perutanje, a vrlo često dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama. Šugarci se obično nalaze na onim mjestima na koži koja su slabije obrasla dlakom (trbuh, prsa, sapi, uši, laktovi i noge). O šugi mačaka pisao je i kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. ovdje.

Dijagnostika dermatoloških oboljenja u mačaka vrlo je kompleksna. Uključuje pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva, a od dvojakog je kliničkog značenja: lokalnog (za dijagnostiku kožnih bolesti u užem smislu) i općeg značenja (koje je važno za dijagnostiku unutarnjih i drugih bolesti jer su kožne bolesti najvećim dijelom po etiologiji i patogenezi usko povezane s unutarnjim bolestima).

Pošto se radi o starijoj maci, vjerojatno slabijeg imunološkog statusa, poželjno je davanje vitaminsko mineralnih pripravaka, ali jednako tako i obaviti dijagnostičke pretrage zbog mogućnosti da se radi o gljivičnom oboljenu ili eventualno šugi, čiji uzročnici su također uzrok i određenih oboljenja kod ljudi.

Stoga Vam savjetujem, radi zdravlja Vas i Vaše mace, da svakako posjetite veterinara.

OZNAKE: