Povratak

Kraste oko njuške

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka ima oko godinu dana i pojavile su joj se krastice oko njuške, preciznije s desne strane lica, poviše usta. Krastice ne krvare ali na tom mjestu nema dlake. Zanima me da li je to nekakav herpes ili možda gljivice ili kako se to liječi? Hvala, Brigita

O: Krasta je zapravo posljedica oštećenja kože i sastoji se od seruma, krvi i upalnih stanica. Mačje bolesti kod kojih se javljaju kraste i gubitak dlake su: gljivične infekcije i šuga, namentničke infekcije (buhe, uši, grinje, krpelji), kemijske tvari i opekline, reakcija na mjestu aplikacije lijeka, reakcija na lijek.

Kemijske tvari i opekline, te reakcije na mjestu aplikacije lijeka možete odmah isključiti ako ste sigurni da mačka nije niti s jednom od navedene tri stvari dolazila u dodir. Također, da su u pitanju buhe ili uši, mačka bi se češala po čitavom tijelu, a ne samo po njuškici. Šugarci se obično nalaze na onim mjestima na koži koja su slabije obrasla dlakom (trbuh, prsa, sapi, uši, laktovi i noge). Iako su šugarci vrstno specifični, mogu infestirati i čovjeka koji je bio u direktnom kontaktu s oboljelom mačkom. Prvi simptom ove bolesti je jak svrbež, koža postaje zacrvenjena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama.

Kod mačića i mladih mačaka se najčešće javlja gljivično oboljenje koje se manifestira krastama i zadebljanjem najčešće po koži lica i uški te nalazimo bezdlačna okrugla jasno lokalizirana mjesta. Bolest se javlja kod mlađih životinja kojima je oslabljen imunitet, kod životinja koje se drže u lošim higijenskim uvjetima, te kod imunosupresivnih životinja. Kod mačaka je dermatofitoza najčešće uzrokovana gljivicom Microsporum canis. Odrasle mačke često ne pokazuju nikakve simptome bolesti. Microsporum canis može prijeći i na čovjeka. Kod ljudi Microsporum canis izaziva crvenilo, svrab i ljuštenje kože.

Životinja se inficira gljivicama putem spora koje izrastaju u tzv. hife. Zaražena dlaka uzrok je infekcije. Spore gljivice M. canis mogu preživjeti i do 2 godine, a u životinji - prenosiocu mjesecima. Smatra se da je moguć prijenos i zrakom. Klinički znaci bolesti su zapravo odgovor napadnutog organizma mačke. Kod životinja koje dobro podnose invaziju ovih uzročnika upalni je proces minimalan ili nije uopće vidljiv (takve mačke su prenosioci). Kod životinja koje burno reagiraju, može se javiti i tzv. generalizirana dermatofitoza po cijelom tijelu životinje. Dermatofiti produciraju toksine i enzime koji ozljeđuju kožu i koža reagira obrambenim mehanizmima tako što se javlja crvenilo i upala, te ispadanje dlake. Inkubacija bolesti je približno 2-3 tjedna. Pojavljuju se bezdlačna mjesta (tzv. alopecije) sa manje-više izraženim ljuštenjem kože na različitim dijelovima tijela, a ponekad je prisutno samo nježno ljuštenje kože uz blago ispadanje dlake.

Da biste bili sigurni o kojim se promjenama na koži radi kod Vaše mačke, odvedite mačku u veterinarsku ambulantu na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr