Povratak

Kronično zatajenje bubrega - terapija i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog 13 godima i ima zatajenje bubrega – najvjerojatnije. Prije 20-ak dana smo vadili krv, nalaz je bio: urea 66.6, creatinin je bio 0.500, dakle nemjerljiv. Onda smo u četvrtak ponovo vadili krv i nalaz je bio: urea 0.20, a creatinin 0.811. Kaže veterinarka da je zadovoljna što creatinin raste. Jede samo RENAL jer je rekla da ne smije ništa drugo osim te hrane. Zanima me šta vi mislite o tome i da li postoji još kakav lijek da mu se da... Hvala, Maja

O: Insuficijencija bubrega ili zatajenje bubrega ukazuje na nemogućnost u fiziološkoj funkciji bubrega da eliminira iz krvotoka (organizma) štetne otpadne tvari i kemijske spojeve. Kao posljedica toga dolazi do nakupljanja štetnih tvari u krvotoku, što dodatno oštećuje pojedine organe, organske sustave kao i organizam u cijelosti.

 

Nalaz povišenih vrijednosti uree i kreatinina ukazuje na veliku vjerojatnost da se radi o kroničnom zatajenju bubrega. Kronično zatajenje bubrega predstavlja progresivno propadanje funkcija bubrega kroz relativno dug vremenski period (nekoliko mjeseci ili godina). Kada se primijete očiti znaci oboljenja kod mačke, propalo je već oko 75% nefrona, a samo se čini  da je  mačka naglo oboljela.

 

Terapija ima za cilj održavanje razine uree i drugih uremičnih toksina u krvi na niskim vrijednostima. Ovo se postiže terapijom nadoknade tekućina i dijetom za bubrežne bolesti. Najbolje rezultate daje intravenozna nadoknada tekućine čiju količinu i učestalost je potrebno prilagoditi prema stupnju oštećenja bubrega i napredovanju bolesti.  Razina uree i uremičnih toksina drži se pod kontrolom dijetnom prehranom. Proteini iz hrane se u jetri metaboličkim procesima pretvaraju u ureu pa u tom smislu smanjenje količine proteina u hrani, smanjuje razinu uree u krvi. Dakle, medicinske hrane primjerene za bubrežne bolesnike sa smanjenom količinom proteina i fosfora potpomažu funkciju bubrega.  Druga bitna stvar je ograničavanje fosfora. Kako fosforni spojevi mogu dovesti do mineralizacije bubrežnog tkiva i pogoršanja stanja mora se držati na niskoj razini njegova koncentracija u krvi. Osim odgovarajuće medicinske hrane koja ima sniženu razinu fosfora, za tu namjenu postoje i određeni dodaci prehrani (Rubenal tablete, Ipakitine prah).
 

Savjetujem Vam da se dogovorite s Vašim veterinarom o daljnjem smjeru liječenja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr