Povratak

Krv u mokraći

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu staru oko dvije godine koju sam nedavno udomila i nije sterilizirana. Sada u nazad dva dana primjetila sam da u mokraći ima krvi. Molim vas da mi kažete da li je to normalno jer ne znam kako maca ima menstrualne cikluse i ostalo (parenje). Inače i dalje je vesela, dobro jede.
Hvala na odgovoru, Božica

O: Mačke su sezonski poliestrične životinje, što znači da se njihov spolni ciklus javlja dva, a rjeđe tri puta godišnje. Mačke se tjeraju sezonski, obično počinju u siječnju, a dosežu vrhunac u ožujku, travnju, lipnju i rujnu.

Mačke, uz izuzetke, nisu plodne od listopada do prosinca, na što utječe količina svjetla tijekom dana, no mačke u stanu ili kući će se mnogo vjerojatnije stalno tjerati jer im je osigurana količina od 10 sati svjetla dnevno, povoljna temperatura i hrana. No, posebno u kućnih mačaka, to nije uvijek pravilo, pogotovo ako se dogodi kakav poremećaj, pa se mačka može tjerati i neprekidno.

Mačke imaju spolni nagon za vrijeme tjeranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i dozvoljavaju parenje. Tokom tjeranja, za razliku od kuja, u mačaka nema krvarenja. Od vanjskih znakova prisutne su jedino promjene u ponašanju: postaje vrlo nježna, mazi se i neprestano traži pažnju, kotrlja se po podu i kad je pogladimo po leđima podiže stražnji dio tijela i gazi stražnjim nogama u mjestu. Neke mačke izgube apetit. Tjeranje u mačke obično traje 2 - 3 tjedna i ako se nije sparila i ostala gravidna ciklus se ponavlja za 1 - 2 tjedna.

Za razliku od spolnog sustava večine sisavaca, u mačaka se jajašca ne spuštaju u jajovod sve dok ne dođe do parenja (inducirana ovulacija).

Kako mokraćni i spolni sustav imaju zajednički otvor, često je teško odrediti odakle potječe iscjedak ili krvarenje. Krvavi iscjedak može biti posljedica upale ili traume u oba sustava.

Od strane mokraćnog sustava najčešći problem je bolest mačjih donjih mokraćnih puteva (FLUTD). On čini cijeli niz bolesti koje zahvaćaju mokraćni mjehur i mokraćnicu. U te poremećaje ubrajaju se različita stanja, od upale i stvaranja kristala ili mokraćnih kamenaca do različitih drugih problema koji se rjeđe javljaju.

Mokraćni kristali uglavnom zahvaćaju donje mokraćne prohode, gdje izazivaju iritaciju, upalu ili čak začepljenje donjih mokraćnih prohoda. Simptomi mogu biti blagi (učestalo mokrenje, pretjerano lizanje urogenitalnog područja) ili jače izraženi (otežano ili bolno mokrenje, bol u trbuhu, tragovi krvi u urinu). U težim slučajevima može doći do potpunog začepljenja mokraćnih prohoda, što zahtijeva urgentnu veterinarsku pomoć.

Obzirom da postoji nekoliko uzroka FLUTD-a, veterinar bi trebao izvršiti pregled životinje i pregled mokraće. Poželjno bi bilo kod kuće uzeti svježi uzorak mokraće i odnijeti ga veterinaru. Već i mjerenje kiselosti mokraće bit će smjernica za terapiju ili preventivu. Pregledom mokraće pod mikroskopom moguće je odrediti vrstu kamenca. Određene vrste mokraćnih kristala mogu se vrlo uspješno odstraniti (otopiti) pomoću prikladne hrane. Isto tako, pravilna prehrana može imati ključnu ulogu pri vraćanju mokraćnog sustava Vaše mačke u normalu.

U ponudi Pet centra su medicinski programi za prehranu mačaka kojima je dijagnosticiran FLUTD. Rado ćemo Vam dati sve dodatne informacije vezane uz ovaj problem, ali bi bilo najbolje da se ambulantno postavi točna dijagnoza.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr