Povratak

Krv u mokraći mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam trenutno mačku i dva mlada mačka (stara tri mjeseca). Svi troje se isto hrane; isključivo hranom za mačke suhom i u kanticama. Povremano dobiju mlakog mlijeka. Mačići dobro napreduju, veseli su i zaigrani. Prije nekoliko dana jedan od njih mi se popiškio u kutiju bijele boje i u mokraći (svjetlo žute boje) bile su dvije kapi krvi. Mačića sam lagano stiska u predjelu bubrega ali nisam primjetila da su natečeni i oko predjela mjehura, ali nije pokazivao da ga išta od toga boli ili da mu smeta.
Hvala,
Dijana

O: Krv u mokraći mačaka može biti posljedica upale mokraćnih puteva, trovanja ili traume. Upala mokraćnih puteva najčešće je izazvana bakterijama. Neke od normalno bezopasnih bakterija (npr. E. coli), dio su fiziološke crijevne flore, ali se u određenim uvjetima mogu razmnožiti i stići do drugih organa, poput mokraćnog mjehura. Mokraćni otvor zbog blizine debelog crijeva, mjesto je posebno pogodno za razmnožavanje bakterija. Osim bakterija, upalu mokraćnih puteva mogu uzrokovati i virusi, alergijske reakcije, različita kemijska sredstva (primjerice neki lijekovi).

Pojam infekcije mokraćnog sustava obuhvaća sve infekcije lokalizirane na bilo kojem dijelu mokraćnog sustava. Mokraćni sustav je zatvoren sustav i teško je sa sigurnošću tvrditi da je upala zahvatila samo jedan njegov segment. U odraslih mačaka je vrlo česta bolest donjih mokraćnih puteva (FLUTD). Ona predstavlja zbir poremećaja koji imaju slične simptome, a promjene se javljaju na mokraćnom mjehuru i donjoj mokraćnoj cijevi. Mokrenje je otežano i učestalo, ponekad se javlja bol u trbuhu, a u urinu mogu biti prisutni tragovi krvi. Ovo stanje je posljedica nastanka mokraćnih kristala koji iritiraju, izazivaju upalu ili čak začepljuju donje mokraćne puteve. Simptomi upale ponekad mogu biti vrlo blagi, ali je karakteristična bol koja se javlja na kraju mokrenja. Tjelesna temperatura može biti povišena.

Dijagnostika infekcija mokraćnog sustava zasniva se na kliničkim simptomima i laboratorijskim nalazima. Na infekciju mokraćnog sustava upućuju leukociti, cilindri, bakterije ili krv u mokraći.

Krv u mokraći se može javiti kod trovanja derivatima kumarina (otrov za glodavce). Mehanizam toksičnog djelovanja ovog otrova zasniva se na sprečavanju djelovanja vitamina K u procesu zgrušavanja krvi. Pri otrovanju dolazi do oštećenja stijenki kapilara, te se toksični učinak manifestira krvarenjima u različitim tkivima. Trovanje se očituje slabošću životinje, bljedilom vidljivih sluznica, krvarenjima po tijelu u obliku manjih ili većih podlijeva, te po vidljivim sluznicama. Otrovana životinja može povraćati krv, krvariti na nos ili pak mokriti krv.

Krv u mokraći može biti posljedica udarca ili pada životinje. U tom slučaju bi palpacija donjeg dijela trbuha vjerojatno izazvala bol.

Vrlo je teško bez temeljitog pregleda postaviti dijagnozu te Vam savjetujem da macu odvedete na pregled veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr