Povratak

Krv u mokraći mačka - mokraćni kamenci?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj mačak ima 8 godina, nije steriliziran i ne izlazi van. Od nedavno sam primjetila da na ležaju gdje spava iza njega ostane trag krvi, kap ili dvije. Nisam primjetila da ima problema kod mokrenja ili krvi u mokraći. Ne izgleda kao da ga boli, a nuždu obavlja isključivo u svoj pijesak. Ima i dobar apetit, ali primijetila sam da se količina krvi poveća kod nekih tipova hrane pa ga sada uglavnom hranim Royal Canin Adult Male dehidratom. Je li moguće da ima problema s kamencima ili bi mogla biti nekakva upala koja uzrokuje ovo stanje? Ana

O: Bilo bi dobro da s mačkom  posjetite veterinara kako biste napravili  urokulturu i

sediment iste, s ciljem dokazivanja postojanja ili pak nepostojanja kamenaca, koji u toj dobi mogu smetati normalnom funkcioniranju Vašeg mačka.

Ukoliko je riječ o kamencima, količina krvi se povećava kod nekih vrsta hrane jer hrana zakiseljuje ili zalužnjuje pH (stupanj kiselosti) mokraće pa u tom smjeru ide razvijanje kamenaca.

Mokraćni kamenci se u mačaka općenito češće javljaju u mužjaka nego u ženki iz anatomskog razloga "- mužjaci imaju užu uretru od ženki. Ako je pH prekiseo formiraju se kamenci, a ako je lužnat kristali. Iako mokraćni kamenci nisu infekciozni, često se razvija i blaga upala mokraćnog mjehura ako je sluznica iziritirana.

Također, u mužjaka je zabilježena češća pojava oksalatnih kamenaca. Češće obolijevaju perzijska, himalajska i burmese pasmina.

Bakterijska infekcija obično ne prati formiranje oksalata već je češći nalaz uzroka - hiperkalcemija. Pokazalo se da je to posljedica prehrane koja sadrži manju količinu mesa i mesnih prerađevina, a veću količinu hranjivih tvari biljnog podrijetla. Ovo se događa zbog njihove prirode mesoždera, čija normalna prehrana rezultira kiselim urinom.

Dakle, ne bi bilo zgorega obaviti neke pretrage u specijaliziranoj ambulanti za kućne ljubimce kako biste dobili pouzdan nalaz stanja Vašeg mačka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr