Povratak

Krv u mokraći - upala mokraćnog mjehura (cystitis) i FLUTD

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam macu staru 6 godina, mešanka je perzijske mačke i obične, živi u stanu i ne izlazi van. Sa godinu dana je sterilizirana. Primjetila sam već par puta smeđu točku na njenom ležaju, a nedugo prvi put i par kapljica krvi pokraj posude sa peskom. Zanima me da li mačke imaju menstruaciju, da li je ova pojava normalna ili bih se trebala obratiti veterinaru?  Dok je bila mala, obavljena su sva potrebna cijepljenja, ali nakon toga nije bila kod veterinara jer ju je nemoguće staviti u košaru za prenošenje. Nije baš socijalizirana, tj. druži se samo sa nama i ne da se baš dirati i maziti, osim dok to ona hoće. Isto tako, u zadnje vrijeme malo šepa na desnu nogu.

Pregledala sam joj šapicu i nisam primjetila nikakvih zadebljanja, niti se ona previše bunila. Inače pandžice si brusi na namještaju, mada sam pokušala i sa drugim pomagalima. Da li je moguće da su joj pandže preduge i da joj smetaju kod kretanja? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Zagorka

O: Prije svega napominjem da, ukoliko je sterilizacija mačke obavljena po pravilima struke, krvarenja, tj. menstruacije i samog spolnog ciklusa ne smije biti.

Znači, uzrok krvarenja kod Vaše ljubimice treba tražiti u nečem drugom, a u ovom slučaju bi to mogao biti problem s mokraćnim sustavom.

Naime, moguće je da je riječ o upali mokraćnog mjehura. Upala mokraćnog mjehura (cystitis) najčešće je proširena iz donjih dijelova mokraćnog trakta ili iz genitalnih organa, a može nastati i iz mokraćovoda i bubrega. Nadalje, bilo koje patološko stanje, u kojem životinja ne može isprazniti mokraćni mjehur u regularnim intervalima, može uzrokovati upalu (kamenci, novotvorevine, nestručna kateterizacija, bolesti kralježnice, bolesti prostate) te šećerna bolest, pogoduju razvoju bakterija (Escherichia coli, Proteus, Streptococcus, Staphylococcus).

Upala mjehura može imati akutni ili kronični tok, biti sasvim blaga pa do najtežeg stupnja, a o tome i ovisi klinička slika. Od učestalog mokrenja uz istiskivanje neznatnih količina urina, preko bolne napetosti mjehura do teškog općeg stanja.

Dijagnoza nije teška. Temelji se na anamnezi vlasnika i fizikalnoj, mikroskopskoj te pretrazi pomoću trakica za pretragu urina. Rentgenski i ultrazvukom, također, možemo vidjeti zadebljalu stijenku mjehura, a na palpaciju izvana u području mjehura mačka reagira neugodom. Liječenju je prethodno uputno napraviti antibiogram. Akutnu upalu liječimo 1-2 tjedna, a kroničnu najmanje nekoliko tjedana sistemskim antibioticima. Apliciramo i AD3E i C vitamine.

Najčešći problem je bolest mačjih donjih mokraćnih puteva (FLUTD). Čini ga cijeli niz bolesti koje zahvaćaju mokraćni mjehur i mokraćnicu. U te poremećaje ubrajaju se različita stanja, od upale i stvaranja kristala ili mokraćnih kamenaca, do različitih drugih problema koji se rjeđe javljaju.

Mokraćni kristali uglavnom zahvaćaju donje mokraćne prohode, gdje izazivaju iritaciju, upalu ili čak začepljenje donjih mokraćnih prohoda. Simptomi mogu biti blagi (učestalo mokrenje, pretjerano lizanje urogenitalnog područja) ili jače izraženi (otežano ili bolno mokrenje, bol u trbuhu, tragovi krvi u urinu). U težim slučajevima može doći do potpunog začepljenja mokraćnih prohoda, što zahtijeva urgentnu veterinarsku pomoć. Liječenje bi, u tom slučaju, osim lijekova, bilo u dodatku medicinske hrane rađene u svrhu suzbijanja ovakvih problema, kao što su npr. Hill's S/D ili C/D (prvo se daje S/D koji otapa kamence, a zatim C/D koji se daje u preventivnu zastitu u svrhu da se kamenci više ne stvaraju) ili Royal Canin Urinary s/o ili pak Eukanuba Struvite Urinary ili Oxalate Urinary Formula.

Obzirom da postoji nekoliko uzroka FLUTD-a, veterinar bi trebao izvršiti pregled životinje i pregled mokraće. Poželjno bi bilo kod kuće uzeti svježi uzorak mokraće i odnijeti ga veterinaru. Već i mjerenje kiselosti mokraće bit će smjernica za terapiju ili preventivu. Pregledom mokraće pod mikroskopom moguće je odrediti vrstu kamenca. Određene vrste mokraćnih kristala mogu se vrlo uspješno odstraniti (otopiti) pomoću prikladne hrane. Isto tako, pravilna prehrana može imati ključnu ulogu pri vraćanju mokraćnog sustava Vaše mačke u normalu.

Krv u mokraći može biti posljedica udarca ili pada životinje. U tom slučaju bi palpacija donjeg dijela trbuha vjerojatno izazvala bol.

Dakle, vrlo je bitno postaviti dijagnozu kod veterinara kako bi se saznalo kako zapravo pomoći Vašoj ljubimici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr