Povratak

Krv u stolici gravidne (skotne) mačke / Uzroci pojave krvi u stolici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kaliko mačku koja je trudna nešto malo više od 1 mj. Danas sam primjetila da ima krvi u stolici. Ne znam što da radim. Je li to opasno po nju i njene mačiće? Što mi je za činiti? Cijeli dan leži na svojoj dekici, gnjezdi se, stalno se liže u vaginalnom području, mnogo jede i pije, mazi se, mijauče jako i puno. Molim Vas, pomozite mi.

Hvala unaprijed, Martina

O: Krv u stolici mačke može se pojaviti iz nekoliko razloga.

Prisutstvo probavljene krvi u stolici naziva se melena i daje izmetu karakterističnu crnu, katranastu boju. Obično je posljedica krvarenja u gornjem dijelu želučanocrijevnog trakta, ali može biti uzrok i progutana krv iz usne šupljine ili dišnog trakta. Simptomi koji prate ovakvo stanje su: povraćanje, gubitak apetita, gubitak na težini, slabost i bljedilo vidljivih sluznica.

Uzroci mogu biti primarne želučano crijevne ulceracije i erozije uzrokovane neoplazijom, infekcijom bakterijama, gljivicama ili invazijom parazita. Zatim, strana tijela, upala želuca i crijeva na alergijskoj osnovi, metabolički uzroci: zatajenje bubrega, jetrene bolesti, upala gušterače, šok... Ako je u pitanju koagulopatija, tj. poremećaj u grušanju krvi, ona najčešće nastaje zbog ingestije antikoagulansnih rodenticida. Za razliku od navedenoga, neprobavljena krv iz stražnjeg dijela crijeva i rektuma, ako je difuzno primješana fecesu, daje mu smeđecrvenkastu boju. Najčešće je posljedica iritirane sluznice crijeva pri proljevu kada pukne koja kapilara. Uzrokom krvave stolice mogu biti neke vrste crijevnih parazita, bakterijskih upala, trovanje te kao posljedica naprezanja kod defekacije usljed tvrde stolice. Također, komplikacija invazije crijevnim parazitima (glista i trakavica) te pojava kokcidioze ima za posljedicu prisustvo krvi u stolici.

Kako ste spomenuli da Vaša ljubimica normalno uzima hranu i vodu te osim navedenog simptoma krvi u stolici niste primijetili značajnije poremetnje zdravlja, moguće se radi samo o iritaciji anusa, a naročito ako ste primijetili svježu krv i to netom poslije defeciranja. Ipak, simptom je koji ne treba zanemariti i svakako bi bilo uputno maci ponuditi lakšeprobavljivu medicinsku hranu kod probavnih poremećaja bilo u konzerviranom ili dehidriranom obliku. U ponudi Pet centar ljekarni možete pronaći hrane od nekoliko proizvođača: Purina Gastroenteric, Hills i/d, Royal Canin Gastrointestinal te Eukanuba Intestinal.

Ako bi se javili znakovi depresije, gubitka krvi iz drugih otvora, povraćanje ili odbijanje hrane, veterinarska intervencija će biti neophodno potrebna u što kraćem vremenu. Isto savjetujem ukoliko se stolica Vaše ljubimice ne stabilizira hranjenjem medicinskim hranama kroz dva do tri dana jer u ovom trenutku nije moguće pretpostaviti što je točan uzrok promijenjenoj stolici, a isto tako da li takvo stanje ima i može li imati posljedice po zdravlje mačića.

Općenito o skotnosti i okotu u maca možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.vet.med. naslovljenom Utvrđivanje graviditeta (skotnosti) i ponašanje mačke prije i tijekom okota.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr