Povratak

Krv u stolici mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Maloprije sam se jako uplašila za svog mačka kad sam vidjela da ima krvavu stolicu. Cijeli dan je nemiran i samo mijauče, inače je jako miran i tih. Imao je proljev i nakon toga je samo tiskao krv, samu krv koja je bila jako gusta, za to vrijeme je mijukao i zavijao kao da ga boli. Molim vas da mi date savjet što da radim, bojim se da mi ne bi uginuo. Prije dva mjeseca dala sam mu pola tablete protiv glista, na preporuku veterinara, jer je stalno žvakao travu.  Star je nešto malo više od dvije godine i dok je još bio mali skoro se ugušio s hranom, u zadnji tren smo ga spasili, i mislim da za posljedicu toga ima "mačju epilepsiju", tj. ponekad samo počne vrtiti glavom i  kotrljati se. Sad je to rijetko, ali zanima me što je?

Inače je velika maza i stalno prede, jako glasno, ali kad prede ispušta još neki  zvuk, zapravo škripi, kao kad kočnice na autu cvile. Malo je to smiješno, ali ne znam da li je to sve možda povezano. Hranim ga sa suhom mačjom hranom i domaćom hranom. Imam još i mačku koja mu je mama, hranim je i tretiram potpuno isto i ona nikad nikakvih problema nije imala.
Unaprijed hvala! Ivana

O: Prisutstvo probavljene krvi u stolici naziva se melena i daje izmetu karakterističnu crnu, katranastu boju. Obično je posljedica krvarenja u gornjem dijelu želučanocrijevnog trakta, ali može biti uzrok i progutana krv iz usne šupljine ili dišnog trakta. Klinička slika je  povraćanje, gubitak  apetita, gubitak natežini, slabost i bljedilo vidljivih sluznica.

Uzroci mogu biti primarne želučano crijevne ulceracije i erozije uzrokovane neoplazijom, infekcijom bakterijama, gljivicama ili invazijom parazita. Zatim, strana tijela, upala želuca i crijeva na alergijskoj osnovi, metabolički uzroci: zatajenje bubrega, jetrene bolesti, upala gušterače, šok.. Ako je u pitanju koagulopatija, tj. poremećaj u grušanju krvi, ona najčešće nastaje zbog ingestije antikoagulansnih rodenticida.

Faktori rizika su artritis ili koja druga okolnost zbog koje se upotrebljavaju nesteroidni protuupalni lijekovi i kortikosteroidi.

Diferencijalno dijagnostički treba razlučiti lijekove koji uzrokuju tamnu stolicu, kao što je bizmut salicilat ili oralna terapija željezom, medicinski ugljen... Pratragom krvi dobit ćemo nalaz anemije, stanju hemoglobina, biokemijom nalaze o stanju jetre i bubrega i gušterače, te mjerenje vremena grušanja krvi. Koprološkom pretragom izmeta isključit ćemo crijevne parazite. Rentgenski možemo vidjeti upaljenu sluznicu želuca ili crijeva te strano tijelo.

Liječimo antegonistima H2 receptora (npr.ranitidin tj. peptoran), u slučaju trovanja K1 vitaminom koji je antidot za otrov za štakore koji djelije tako da spriječava grušanje krvi. Uz to apliciramo vitamine za otpornost stijenki krvnih žila te vitamine B kompleksa za regeneraciju eritrocita. To apliciramo u infuziju kojom nadoknađujemo tekućinu da ne dođe do šoka zbog dehidracije. Životinju stavljamo na dijetu (Hill´s i/d, Royal Canine intestinal ili Eukanuba intestinal te dajemo i hranu za oporavak (a/d i recovery konzervice).

U svakom slučaju bih Vam toplo preporučila odlazak veterinaru, na liječenje gastroenteritisa i da se isključi moguće trovanje.

Epilepsija je cerebralni sindrom koji katrakteriziraju periodički napadi  poremećaja svijesti uz toničke i kloničke (trajne i isprekidane) grčeve. To je prava epilepsija. Međutim postoji i lažna, simptomatska, stečena ili egzogena padavica koja se pojavljuje u obliku epileptiformnih napada. Njeni uzroci su različiti: cerebralna anoksija ili hiperemija, hipoglikemija, hipokalcemija,  otrovanje insekticidima, jake invazije parazitima, jake parazitske upale uha.

O epilepsiji kod mačaka opširno je pisala kolegica Danijela Biban, dr.vet.med. ovdje.

Za šum koji čujete dok mačka prede, najbolje bi bilo da ga veterinar posluša stetoskopom i locira njegovo porijeklo jer može potjecati od gornjih i donjih dišnih puteva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr