Povratak

Krv u stolici mačke nakon traume uslijed napada psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam probleme sa svojom macom i ne znam što bih trebala napraviti. Prije nekoliko dana (u subotu) su je napala 2 psa. Nisu je ustvari napali, valjda su se samo htjeli poigrati s njom jer nije bila izgrižena ni vidljivo ozljeđena, samo mokra, ošamućena, izmrcvarena, i imala je izgriženi jezik jer ga je zagrizla, te je bio pun krvi. Odmah smo je odveli veterinaru, koji ju je pregledao, ubrizgao joj antibiotik i nešto za bolove. Odvela sam ju opet veterinaru na pregled u ponedjeljak da provjeri je li sve u redu. Nije jela do onda niti pila, pa joj je dao infuziju. Zaključio je da će vjerojatno biti u redu, samo da treba provjeriti kakva će joj biti stolica jer do onda nije imala niti stolicu. Sada (danas je srijeda) pije normalno, jede malo - nešto pojede, ali ne kao što je inače znala. Stolica joj je jako tvrda i ima krvi u njoj. Inače je normalne smeđe boje, nije crna. Imala je takvu stolicu sva tri puta kada je obavljala nuždu. Ne znam da li se radi samo o zatvoru, da li su joj ozljeđeni neki unutarnji organ, je li zatvor zbog stresa, je li krv zbog toga jer ju je progutala...
Molim Vas da mi date svoje mišljenje i savjet.
Unaprijed Vam zahvaljujem! Martina

O: Žao mi je što se to dogodilo Vašoj ljubimici. Nažalost, traume koje nastaju kao posljedica pada, udaraca ili napada druge životinje često se susreću u veterinarskoj praksi.

Djelovanjem traume nastaje mehaničko oštećenje tkiva, a ono može biti lokalno (očituje se na ograničenoj površini) ili opće. Kod opće reakcije na djelovanje mehaničke sile, može doći do neznatnih jedva vidljivih promjena ili pak one mogu biti daleko teže. Kada ne dolazi do oštećenja vanjskog omotača, odnosno kože radi se o zatvorenim ozljedama, a tu se može raditi o ozljedama  različitih organa. Naprimjer može doći do nagnječenja pa čak i ruptura jetre, pluća, slezene,  crijeva, puknuća dijafragme itd.

Trauma sama po sebi predstavlja veliki stres za organizam koji se u tom trenutku može nalaziti i u stanju šoka pa je potrebna hitna intervencija. Životinju je potrebno stabilizirati, zaustaviti krvarenje, osigurati neometano disanje, nadoknaditi tjelesne tekućine (infuzija) i suzbiti bol. Terapija antibioticima se primjenjuje da bi se spriječilo komplikacije i sekundarne bakterijske infekcije, a ako se radi o otvorenim ozljedama odnosno ranama, one se uvijek smatraju inficiranima pa je primjena antibiotika neophodna.

Dobro je da je mačka počela jesti, a u slučajevima kada ne jede mačku je potrebno hraniti iz ruke (na špricu ili sondom). Razlog tome je taj što se mačke ne smije ostaviti da dugo gladuju jer će zbog specifičnosti njihovog metabolizma doći do dodatnih oštećenja, pogotovo jetre.

Nažalost, na ovaj način ne mogu reći o čemu se točno radi kod Vaše mačke. Obratite se veterinaru koji ju je liječio i posavjetujte se što dalje treba poduzeti. Da bi se postavila dijagnoza potrebno je ponovo mačku pregledati. Da bi se utvrdilo stanje unutarnjih organa potrebno je napraviti pregled ultrazvukom i RTG snimanje, a osim toga se može napraviti i diferencijalna krvna slika i biokemijska pretraga krvi. Zbog toga Vam ponovo savjetujem da se opet obratite veterinaru kako bi se došlo do prave dijagnoze i poduzela odgovarajuća terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr