Povratak

Krvarenje nakon okota mačke / Babinje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Biljana Brzać, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja mačka se juče okotila. Pet predivnih mačića. Okot je protekao u redu (obavila je to u kući), malci uredno sisaju, ona se redovito hrani. Večeras sam je podigla da se malo pomazimo i na ruci mi je ostao krvav trag. Otkrila sam da je iz rodnice. Nije obilno. Zanima me da li je to normalno i da li trebam potražiti pomoć? To nam je prvi ljubimac, kod nas je godinu dana. Udomili smo je. Cijepljena je prije godinu dana. Hvala, Ivana

O: Nakon porođaja kod rodilje nastupa period u kojem nestaju promjene uzrokovane gravidnošću i porođajem, a taj period se naziva babinje ili puerperij.

Babinje je fiziološki završetak jednog reproduktivnog ciklusa pa su i promjene koje ga prate fiziološke.

Nakon poroda potrebno je određeno vrijeme da se promijenjeni spolni organi vrate u prijašnje stanje. To ovisi o higijenskim prilikama u kojima životinja boravi, da li se kvalitetno hrani, koliko se kretala za vrijeme graviditeta, o težini porođaja...

U tom periodu dolazi do čišćenja maternice, koje se vidi u obliku sluzavog sekreta. U početku je tamno smeđe do čokoladne boje i obilnije, kasnije je sve više prozirno, a na kraju ima izgled bezbojne sluzi. Takvo stanje može potrajati 5 do 10 dana nakon porođaja.

Pošto je kod vaše mace porod prošao bez komplikacija, za očekivati je lagano krvarenje koje ste primjetili. Ukoliko bi krvarenje sledećih dana postalo obilnije s primjesama friške krvi, macu odvedite na pregled kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr