Povratak

Krvavi proljev i povraćanje mačića nakon čišćenja od glista

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Prije nekih mjesec dana, možda malo više, nam se pred vratima pojavio mačić težak do 1 kg.  Naravno, bilo nam ga je žao i odlučili smo ga udomiti. Živimo u zgradi i mačić ne ide van. Prvo je imao gliste, bile su vidljive u stolici. Otišli smo u veterinarsku ljekarnu i rekli o čemu se radi te smo dobili 1 pratel tabletu. Rečeno nam je da mu polovinu damo odmah te drugu polovinu tek za nekih dva tjedna. Prvu polovinu je pojeo uz malo nagovaranja i podmetanja u hranu i sve je bilo ok. Stolica je bila čista i mačak je normalno jeo. Nakon dva tjedna je došlo vrijeme za drugu polovinu tablete koju sam mu stavila u hranu ali nije htio niti probati pa sam mu razmutila u malo mlijeka i popio je. Sad se radi o tome da mačak već dva dana ima jako rijetku i krvavu stolicu (nema glista) te povraća sluz poput sline. Moje pitanje je kako se riješiti proljeva i da li mu je to od tablete i mlijeka ili nešto drugo? I kako znati kad je vrijeme za brigu?
Unaprijed hvala i lijep pozdrav! Livia

O: Ako sam  dobro shvatila, proljev se javio neposredno nakon drugog čišćenja od glista. Proljev se može javiti kod prevelike doze antiparazitika. Antiparazitici se, izuzev Prazinona za mačke i Caniverma od 0,175 mg (čija je doza prilagođena mačićima, štencima), daju u dozi 1 tableta na 10kg tjelesne mase ljubimca, odnosno za mace kažemo pola tablete za veliku macu (5 kg) i 1/4 tablete za manju macu od 2,5 kg.  Naveli ste da je maca imala gliste, a nakon prvog čišćenja u stolici nisu primjećeni mrtvi adulti, 48 sati po čišćenju...  

Niste napisali kakvo je opće stanje mačića, da li vam se čini nujan, da li je moguće da mačić ima temperaturu – ovo je veoma važno.

U svakom slučaju, krvavi proljev s povraćanjem je zasigurno indikacija za posjet veterinaru.

Važno je isključiti i jednu zaraznu bolest mačaka – panleukopeniju, zato sam Vas pitala za teperaturu; kod nje se može, a ne mora javiti krvavi proljev, povraćanje. Isto tako je moguće da je od antiparazitika, moguće je da je došlo i do bakterijske infekcije, da je mačić nešto pojeo, no kažete da ne ide van... Ponavljam, nužan je posjet veterinu da bi se utvrdio uzrok proljevu i povraćanju Vašega ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr