Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Htjela sam vas pitati za vaše mišljenje jer ne znam što je najbolje. Moj mačak ima 3 godine i kastriran je. Živjeli smo u stanu i do sad nije nikad išao van. No, prije 3 mjeseca smo došli živjeti kod sestre privremeno, a sestra živi u kući s velikim dvorištem i također ima mačka. Oni su se skroz sprijateljili, no problem je u tom što sestrin mačak ide van, a moj ne jer se bojim da se ne vrati, a za 3-4 mjeseca ćemo opet ići živjeti u stan. Žao mi ga je gledati jer vidim da bi htio ići van i onda mijauče i plače. Kad smo bili u stanu imao je bar balkon za izaći, a ovdje nema balkona pa je jadan cijelo vrijeme zatvoren. Ne znam ni sama što je najbolje, da ga pustim van ili ne?

Puno hvala na odgovoru! Pozdrav, Irena

O: Pripadnici "divljeg izdanja" domaće mačke imaju golemi teritorij. Mužjaci patroliraju na prostoru površine i do 40 hektara. Tipične seoske mačke također zauzimaju veliki prostor, mužjaci i do 60 hektara. Ženke su skromnije i zadovoljavaju se teritorijem od samo 6 hektara.

U gradovima i njihovim predgrađima populacija mačaka postaje gotovo isto tako gusta kao i ljudska. Zato se teritorij gradskih mačaka sužava na samo neznatan djelić teritorija njihovih seoskih rođaka. Maksimalna registrirana gustoća naseljenosti iznosila je jednu mačku na 0,005 hektara.

Ove velike razlike u pogledu veličine mačjih teritorija pokazuju koliko je velika elastičnost mačke. Jednako kao i ljudi, mačke se mogu priviknuti na silno sužavanje njihova teritorija. Mačke vole živjeti same, daleko od drugih mačaka, ali ako se moraju s njima nalaziti u malom prostoru, one se lako prilagode. Najvažniji faktor pritom je okolnost da im hranu osiguravaju njihovi vlasnici pa ne moraju odlaziti na velike lovne izlete. No, to ne otklanja njihov poriv da odlaze u lov.

Što se tiče povratka kući, kad se radi o malim razdaljinama mačku odlično služi njeno pamćenje, kojem, kada se već približi kući, pomažu poznati mirisi.

Ukoliko kuća u kojoj stanujete nije u blizini prometnica i ukoliko ima dovoljno veliku okućnicu (ne vole svi susjedi mačke u svom dvorištu), možete slobodno pustiti Vašeg mačka da prošeta, ali bilo bi poželjno držati ga na oku i pozvati ga nakon određenog vremena, da budete sigurni da se vratio na sigurno.

OZNAKE: