Povratak

Kvrga na repu mačka i mogući uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam mačku staru 18 g. Već duže vrijeme ima na repu kvrgu koja raste. Počeo ju je gristi. Normalno jede, pije, i ostalo. Kilaža oko 5-7 kila.Već 7 godina je kućna mačka. Prije smo ga puštali van, ali bio je cijepljen i sve ostalo, imam i od veterinara knjižicu. Šaljem sliku kvrge. Možete li i preporučiti što bih trebala napraviti? Nisam ga nosila veterinaru otkad sam se doselila u Vukovar, 7 godina. Naime, moram ga nositi u rukama, ne da se u korpu, boji se jako zvukova. Hvala na savjetu. Lijep pozdrav, Danijela

O: Kvržica na repu Vašeg mačaka može nastati od udarca, uboda insekta, ugriza druge mačke (te se razvijati kao cista, hematom, apsces) ili može nastati genetski, tj. biti nasljedna anomalija (u vidu tumoroznog tkiva). Ukoliko je kvrga tvrđe konzistencije koja na dodir fluktuira, moguće je da je riječ o apscesu (novonastaloj šupljini ispunjenoj gnojem) ili ateromu (ako je gnoj siraste konzistencije). Ukoliko je tvorba mekana na dodir i ispunjena tekućinom,postoji mogućnost da je cista. Ako je tvorba čvrste konzistencije pomična na dodir, a nije bolna, postoji mogućnost da je tumor benignog karaktera (npr. tumor masnog tkiva – lipom).

Svakako bih preporučio posjet Vašem veterinaru, kako bi stručnim pregledom (palpacijom, punkcijom) ustanovio o čemu je riječ te kako bi se spriječile eventualne komplikacije, jer se iz Vašeg opisa i fotografije može ustanoviti da mačka grize oteklinu, koja se može inficirati.

Želim Vam puno sreće u liječenju Vašeg mačka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr