Povratak

Kvržica na repu / Povećan trbuščić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo malo mače (nešto starije od 2 mjeseca), koje je iznenada dobilo povišenu temperaturu (nije stalna - bude i normalna), spava, bezvoljno i skoro ne jede. Neki put hoće samo jesti, a dosta puta na silu (sve pojede). Slabije hoda (umori se, pa sjedne), vrši nuždu normalno. To traje već 3-4 dana. Primjetili smo da ima neku sitnu, vrlo bolnu kvržicu na repu (pri vučenju repa, ima jaku bol), također joj je trbuščić bolan. Možete li pretpostaviti o čemu se radi? Karlo

O: Promjena koju opisujete na repu Vašeg mačića mogla bi biti kožna cista, apsces ili hematom.

Promjena može biti izazvana mehanički (udarac, ogrebotina, porezotina...) ili mikrobiološkim uzročnicima.

Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Kožne ciste se razvijaju unutar kože.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su bakterijske etiologije, zatim gljivične, no mogu biti i sterilni. Najčešće nastaju kao posljedica mehaničkog ozlijeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je, a može biti i bolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Organizam sanira hematom, ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo, malo po malo, resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No, taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cijelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Nedostatak apetita ili odbijanje hrane (anorexia) termin je kojim opisujemo slučajeve kad životinja izgubi apetit i ne želi ili ne može uzimati hranu. Mnogi su uzroci odbijanju hrane. Vrlo često je ono prva naznaka bolesti. Bolesti probavnog sustava (jednjak, želudac, crijeva, jetra, pankreas), bubrega, očiju, usta, nosa i grla, kože, mozga i mnogih drugih organa mogu biti uzrokom nedostatka apetita. Bol bilo koje vrste može izazvati u životinje nedostatak želje za uzimanjem hrane. Za razliku od navedenog, neke mačke odbijati će hranu iz sasvim bezazlenih razloga kao što je nuđenje nove hrane koja im se ne sviđa ili problemi ponašanja (preseljenje, novi ljubimac, nova osoba i sl.). No, treba imati na umu da gubitak apetita može imati snažan negativan utjecaj na zdravlje mačke ako traje dulje od 24 sata. Mačići (mlađi od 6 mjeseci) su osobito skloni problemima nastalima gubitkom apetita.

Povećan trbuh u mačića obično se primjećuje uslijed invazije crijevnim parazitima, no proširenje trbušne šupljine može se razviti i uslijed povećanja obujma pojedinih organa ili uslijed nakupljanja tekućine u samoj šupljini. Ascites predstavlja nakupljanje serozne tekućine u trbušnoj šupljini, a njegovi uzroci mogu biti: bolesti jetre, neoplazme (bilo kojeg intraabdominalnog organa), hipoproteinemija (snižena koncentracija bjelančevina u krvi), portalna hipertenzija (bolest kod koje je prisutan povišeni tlak u jetrenom krvotoku), virusne bolesti, zatajenje desnog srca.

Ukoliko opisani simptomi još nisu prestali, preporučujem Vam da se što prije obratite svojem veterinaru. Zbog brojnih uzroka nedostatku apetita problemu treba temeljito pristupiti: opći klinički pregled, uključujući i pregled usne šupljine (desni), auskultacija i palpacija trbuha, mjerenje tjelesne temperature i težine. Zatim, kompletna krvna slika i analiza urina kako bi se isključile neke bolesti unutarnjih organa, RTG snimka prsne i trbušne šupljine, koprološka pretraga, te dodatne pretrage u ovisnosti o inicijalnim nalazima. Prema nalazima kompletnog pregleda preporučiti će se odgovarajuća terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr