Povratak

Leukemija mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Mačka je stara 2,5 godine, kastrirana. Po noći spava u kući, a preko dana je vani. Sve je počelo kašljanjem i to je trajalo oko tjedan dana dok joj na vratu nismo uočili otekline te smo ju odveli veterinaru koji je zaključio da ima natečene limfne čvorove i temperaturu  te su ju liječili tjedan dana injekcijama...no njoj nije bilo bolje jer je i dalje kašljala, a natečenost je splasnula. Onda su je i dalje pregledavali te su na ultrazvuku vidjeli da ima ciste u grlu, ona je i dalje kašljala te bi ponekad imala temperaturu. Zatim su joj i vadili krv te su rekli da je sve u redu. Mačka i dalje kašlje, ciste i natečenja su se povukli, ali znaju joj oči biti vodenaste i prevučen onaj kapak preko njih, a ispod nosića i dalje (kao i na početku) ima neku malenu krasticu koja se ne povlači, ali se ne pojavljuje niti na drugim mjestima (nema promjene već mjesec dana)... Nema nikakvih drugih ogrebotina niti rana i niti smo ih ikada ranije primjetili. Što bi mogla ta krastica značiti? Veterinari više nisu znali što joj je pa su je uspavali i pregledali joj grlo sondom jer su mislili da joj je možda nešto zapelo u grlu. I tada su rekli da su joj izvadili krv i da mačka ima leukemiju. Njihovo liječenje je trajalo između 3 i 4 tjedna dok nisu to otkrili. Inače mačka normalno jede i ne mršavi, čak je i debeljuškasta.

I sad me zanima da li je to moguće da stvarno leukemija uzrokuje kašalj kod mačke a da nema ostalih simptoma. Rekli su nam da je to dobila parenjem ili od majke, a kako se nikad nije parila, to smo isključili, a od majke također sumnjamo jer niti jedna nije uginula od tako nečeg. I čuli smo za neka 3 tipa leukemije... A B i C pa nas zanima koji je koji i koji je najopasniji, odnosno koji bi ona mogla imati.  I da li se takvu mačku smije puštati van ili ipak ne i zašto? I sad nas zapravo zanima da li je to sve njoj (ta ranica ispod nosića, ciste, limfni čvorovi natečeni i kašalj), stvarno od leukemije ili je to možda ipak nešto drugo, a oni kada su vidjeli da ima leukemiju su to prepisali tome jer nikako nam nije jasno ako je životinja dobila to preko majke koja je nosioc leukemije navodno, kako onda ta mačka isto nije uginula, a sada ima 10-15 godina, a našoj su mački prognozirali da će sigurno od leukemije uginuti. Mačka i dalje kašlje.

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru. S poštovanjem, Tina

O: Leukemija mačaka je virusna bolest koju možemo kategorizirati kao neoplastičnu ili kao ne-neoplastičnu. Neoplastičan oblik bolesti očituje se tumoroznim tvorbama u različitim limfoidnim organima.

Ne-neoplastičan oblik leukemije mačaka karakteriziraju promjene na organima koje su rezultat slabljenja imunološkog sustava. Bolesne mačke izlučuju virus u okolinu i na taj način stvaraju prijetnju za druge mačke. Virus mačje leukemije ne preživljava dugo van organizma i prijelaz infekcije na drugu mačku uglavnom zahtjeva bliski kontakt. Nakon izloženosti virusu leukemije, kod mačaka može nastati stanje trajne infekcije. U takvom stanju virus je neprestano prisutan u krvi (stanje viremije) i izlučuje se svim tjelesnim sekretima: slinom (najvažnije), urinom i mlijekom. Prijenos zaraze se često povezuje s produženom izloženošću virusu kroz bliski duži kontakt s inficiranom mačkom:

  • mačka jede iz istih posudica iz kojih jede i inficirana mačka,
  • međusobne tučnjave i ugrizi,
  • međusobno uređivanje.

Odrasle mačke koje dođu u dodir sa virusom postaju trajno viremične i izlučuju virus, iako se tek nakon nekoliko mjeseci pa i godina mogu pokazati prvi znakovi. Univerzalnih kliničkih simptoma nema. Budući da se bolest najčešće očituje razvojem tumoroznih nakupina na različitim limfiodnim organima.

Dijagnostika mačje leukemije provodi se testiranjem. U praksi postoje različiti tipovi testova, no najpogodnijim se smatraju testovi koji istovremeno otkrivaju prisutnost virusa mačje leukemije i virusa imunodeficijencije (mačji AIDS) u mačaka budući da ove bolesti mogu imati vrlo slične simptome. Mačke zaražene virusom leukemije vrlo često istovremeno mogu biti zaražene i virusom mačje imunodeficijencije (mačji AIDS).

Važno je napomenuti kako je prognoza kod mačaka koje su pozitivne na testu za virus mačje leukemije prilično loša. Simptomi bolesti, zbog kojih se vlasnici uglavnom i odlučuju na testiranje mačaka su uglavnom ozbiljne prirode i nepovoljnog ishoda.

Najbolje što možete učiniti za svoju mačku je onemogućiti pojavu infekcije redovitim cijepljenjem. Preporučljivo je prije prvog cijepljenja testirati mačku na eventualno prisustvo virusa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr