Povratak

Liječenje dijabetesa - prehrana i inzulin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Molila bih Vas za savjet. Imam mačku od 11,5 godina kojoj je pretragama krvi ustanovljen dijabetes (glukoza 21,2 mmol/L nakon 13 sati natašte). S obzirom da u navedenoj vet. stanici nisam u mogućnosti nabaviti inzulin, a i zbog naravi same mačke joj je nemoguće aplicirati isti, doktorica mi je preporučila da joj šećer reguliram prehranom Hill's w/d u količinama navedenim u tablici na vrećici hrane. Molila bih Vas savjet... da li osim navedene prehrane postoji nešto, npr. oralni lijek, što bi joj dodatno pomoglo, a da to nije inzulin? Naime, problem je u "divljoj naravi" mačke, odnosno sumnjam da bih zbog njene prirode uopće i mogla aplicirati inzulin jer, unatoč tome što je ona naša kućna mačka već gotovo 12 godina, vrlo je svojeglava i ne da se puno dirati. Zanima me Vaš savjet i mišljenje da li uopće postoji vjerojatnost da se šećer koliko-toliko izregulira samo prehranom, bez inzulina ili je on jednostavno neizbježan pa da ne gubim vrijeme misleći kako će se prehranom problem barem djelomično riješiti?  Srdačan pozdrav, Daniela

O: Liječenje dijabetesa se, u najkraćem, svodi na odgovarajuću prehranu i aplikaciju inzulina, ukoliko nema drugih komplikacija. U većini slučajeva se nakon kraćeg vremena može pronaći optimalna doza inzulina i prihvatljiv režim prehrane, čime se mački omogućuje relativno kvalitetan život. Nemalom broju mačaka, inzulin se daje samo ograničeno vrijeme, nakon čega je odgovarajuća dijeta dovoljna za kontrolu bolesti.

Kao peroralni lijekovi mogu se koristiti, uz brojna ograničenja, različiti hipoglikemijski preparati i njihova primjena ipak nije toliko raširena. Takvi lijekovi su najprije derivati sulfonilureje, koji izravno potiču izlučivanje inzulina u gušterači. Doza se mora individualno prilagoditi, uz redovite laboratorijske testove. Spominju se još i inhibitori alfa glukozidaze koji smanjuju apsorpciju glukoze u probavnom sustavu, kao i vanadij čija upotreba se još uvijek istražuje. U svakom slučaju, njihova primjena je moguća isključivo pod kontrolom veterinara, s obzirom na moguće nuspojave.

O dijabetesu možete opširnije pročitati pod naslovom Šećerna bolest (Diabetes mellitus) u mačaka.

U liječenju dijabetesa svaki pacijent nužno ima individualni tretman, s obzirom na to da je i odgovor na poduzete mjere individualan. Također, težina bolesti može biti veoma različita, kao i vrsta dijabetesa. Npr. dijabetes tip lll je prolazan, s poremećenom tolerancijom glukoze, pa potrebe za inzulinom osciliraju, ali se stanje stabilizira. Zbog toga je nemoguće predvidjeti tijek bolesti i eventualni razvoj komplikacija.

U liječenju kućnih ljubimaca, općenito, veliku ulogu imaju mogućnosti vlasnika da sudjeluje u njegovom provođenju, i tretman je uvjetovan ovom činjenicom. Ponekad je to financijski aspekt, a ponekad nešto drugo. Postoji mogućnost da se kod Vaše mačke stanje stabilizira i samo primjenom odgovarajuće dijete, ali to je nezahvalno garantirati. U dogovoru s Vašom veterinarkom, mačku stavite na dijetu i pratite razinu glukoze u krvi jer to je najprecizniji oblik kontrole. U skladu s odgovorom na dijetu, bit će i potreba za drugim mjerama.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr