Povratak

Liječenje hipertireoze u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kućnog mačka starog 10 god. Prije oko 1,5 god. počeo je drastično gubiti na težini. Apetit je postajao sve veći, neprekidno traži hranu, a mršavi. Vodili smo ga veterinaru, ali bez uspjeha u dijagnozi. Nakon nekog vremena primjetila sam poveću "kuglicu" ispod vrata, na što sam posumnjala na bolest štitnjače, što je na kraju bilo potvrđeno od strane veterinara. Rečeno mi je da se lijek ne može nabaviti u RH, te me zanima da li je moguća terapija propiltiouracilom, koji se inače koristi i u humanoj medicini, te koje bi bilo doziranje na težinu od 3,8 kg ukoliko je terapija propiltiouracilom moguća. Zanima me Vaše mišljenje i preporuke kod ove bolesti. Unaprijed hvala, Ana

O: O poremetnji funkcije štitnjače u mačaka pisala sam ovdje.

Tri glavna načina liječenja hipertireoze u mačka su kirurško odstranjivanje abormalnog tkiva štitnjače, lijekovi koji inhibiraju stvaranje tireoidnih hormona te upotreba radioaktivnog joda.

Lijekovi u pravilu samo kontroliraju bolest, ali je ne mogu izliječiti. Kod mačaka se kao inhibitori stvaranja hormona najčešće koriste metimazol i karbimazol, a daju se svakodnevno, pomiješani u hrani ili direktno u usta. No, zabilježene su sljedeće nuspojave: odbijanje hrane, povraćanje, letargija, hematološki problemi, hepatopatije te ekskorijacije na njušci. Paranteralna pak primjena navedenih lijekova pokazala se puno prihvatljivijom, sa znatno reduciranim brojem nuspojava.

Propiltiouracil kao i ipodat se također upotrebljavaju kao jedni od inhibitora, no nemaju ni približno isti učinak kao metimazol. Osim navedenoga, u mačaka liječenih propiltiouracilom zabilježeno je stvaranje antijezgrenih protutijela i sindroma bolesti posredovanih imunitetom (odbijanje hrane, limfadenopatija, gubitak tjelesne težine, hemolitička anemija), a usko povezanih uz dozu lijeka. Iz navedenog razloga ne bih Vam preporučila da se sami upuštate u doziranje i liječenje navedenim lijekom jer ono ipak treba biti uz strogi nadzor veterinara kako se zdravtsveno stanje Vašeg ljubimca ne bi nepotrebno zakompliciralo.

Načini liječenja koji dovode do izliječenja su kirurški zahvat i radioaktivni jod. Oba načina podjednako su učinkovita, no nakon kirurškog zahvata se mogu javiti komplikacije poput hipoparatireoidizma, paralize larinksa i sl. Komplikacije se mogu javiti uslijed anatomske lokacije štitnjače i najbližih struktura. Što se tiče terapije radioaktivnim jodom, jod-131 gotovo u potpunosti liječi problem (samo je u 2-4% mačaka potrebnno još jedno tretiranje), a nije invazivna metoda. Najveća zamjerka leži u tome što je potrebna minimalno desetodnevna hospitalizacija i troškovi liječenja.

Liječenje hipertireoze je u mačaka kompleksno i trebalo bi biti pod nadzorom iskusnog veterinara, koji najprije treba prema nalazima procijeniti koji bi lijek farmakološki najbolje odgovarao individualnom slučaju te po potrebi prilagođavati dozu. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr