Povratak

Litter Kwitter set za treniranje obavljanja nužde na WC školjci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sonja Andjelkovic


Odgovara:
Sonja Anđelković, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Koliko mora bitti stara maca da se započne s "obukom" za Litter Kwitter?
Hvala, Silvy

O: Mlade životinje obavljaju nuždu 10-15 minuta nakon obroka. Najbolje vrijeme za učenje životinje na WC je svakako taj period. Ono što je važno je da posudice za hranidbu i pijenje vode nebudu u blizini samog WC-a. Učenje mace da ide na WC zahtijeva strpljivost i upornost, a za svaki odlazak na WC mačića je potrebno nagraditi.

Litter Kwitter je set za treniranje mačaka koji će pomoći da Vašu mačku naučite koristiti WC školjku za obavljanje nužde. Ljubimca je potrebno prethodno naučiti da nuždu obavlja u klasičnom WC-u za mačke, koji je preporučljivo držati u blizini mjesta gdje ćete kasnije postaviti svoj Litter Kwitter set. Kad mačić u potpunosti usvoji taj dio, možete postaviti svoj set i započeti sa obukom.

Životinja bi morala biti dovoljno stara da može skočiti na svoj WC. Po potrebi mačiću možete pomoći postavljanjem stolice ili kakvog drugog oslonca koji će mu pomoći doseći samostalno WC.

Sam trening počinje pokraj WC školjke sa držačem diska i crvenim diskom punim pijeska, tako da Vaša maca zna što je to i gdje da to koristi. Nakon toga stavite držač diska i crveni disk na keramički rub WC školjke kako bi Vaša mačka naučila skočiti na to. Kada maca nauči koristiti crveni disk, tada ga možete zamjeniti narančastim diskom. Ovaj disk ima ima rupu u sredini, ali i prostor za pijesak okolo rubova kako bi ga Vaša mačka mogla koristiti, ali i početi učiti kako sjediti na rubu diska. Nakon te faze slijedi učenje na zeleni disk, koji ima veću rupu kako bi mačka naučila držati ravnotežu.

Obuka u pravilu traje od 6-9 tjedana. Postoje primjeri i starijih životinja, od 8 i 12 godina, koje su uspješno savladale učenje, no njima je potreban je nešto duži vremenski period.
 
Želim Vam puno uspjeha u obuci.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr