Povratak

Maca liže vlasnike

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: U zadnje vrijeme naša mačka stara 8 mjeseci počela nas je često lizati. Čim nam se približi liže nam kožu. Zanima me da li to znači da joj nešto fali (soli, na primjer?) ili to mačke znaju raditi?
Hvala, Mateja

O: Većina mačaka brižno i temeljito uređuju svoje tijelo i krzno. Ovo uređivanje je u mačaka instiktivno i vrlo duboko ukorijenjeno ponašanje. Već u dobi od šest tjedana mačići su od majke naučili uređivati se kao odrasle mačke koje uvijek to rade određenim redosljedom.

Uređivanje započinje od glave, nastavlja se uzduž leđa i postrano, a završava uređenjem repa. Temeljito pranje prostire se preko analnog i urogenitalnog otvora, preko trbuha prema donjim dijelovima nogu te prostoru između prstiju.


Mačke se uređuju svakodnevno i na to potroše 8 - 15% vremena dok su budne.

Neke mačke ližu i uređuju svoje vlasnike. Takvo ponašanje mačke nije samo uređivanje, nego se na taj način mačka i tješi. Obično se takvo ponašanje javlja kod mačaka koje su odvojene od svoje majke prije 12 tjedna starosti, kada normalno prestaje tješenje lizanjem.

Osim navedenoga, međusobno uređivanje kod starijih mačaka je uobičajeno ponašanje koje se najčešće javlja među ženkama, ali  i između bilo koje dvije mačke koje su čvrsto društveno povezane.

Svakako je gesta Vaše mačke odraz njenog društvenog ponašanja, a uzroke ćete na temelju svojeg poznavanja povijesti mačića zasigurno "dešifrirati" sami.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr